Liverpool, te csodás!

Liverpoolról két dolog juthat az ember eszébe: a Beatles és a Liverpool FC focicsapata – és esetleg a szintén idevalósi Everton, ha valaki jobban ottohn van a témában, de a Mersey-parti város sok minden mással is kecsegtet.
Már érkezéskor meglegyintheti az utazót a hely szelleme, a repteret ugyanis John Lennon repülőtérnek hívják. Maga a város – amely természetsen Északnyugat-Angliában található – a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál terül el, egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb. Bár Liverpool ma már „csak”Anglia ötödik legnépesebb városa a maga mintegy 450 000 lakosával, ez volt annak idején az ipari forradalom egyik igazi központja, a „Birodalom Második Kikötője”, hiszen a világ megannyi pontjából ide áramlott London után a legtöbb áru – igaz, mára a hajók helyét többnyire a repülők vették át, a gyárak kitelepültek valahová a harmadik világba, de maradt a feldolgozó- és szolgáltatóipar, a sport és a kultúra – nem véletlenül volt 2008-ban Liverpool Európa kulturális fővárosa.
 
Liverpool építészeti szempontból rendkívül gazdag (mintegy 2500 bejegyzett műemlékkel) és 2004-ben a város vízparti látképe felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A dokkok mindig is jelentős helyet foglaltak el Liverpool történelmében, vitathatatlanul a legismertebb közülük az Albert Dokk: ez a világ első zárt, tűzbiztos dokk- és raktárépület-együttese. Az öreg dokképületekben kapott helyet a Merseyside Tengerészeti Múzeum, a Liverpooli Élet Múzeum és a Tate Liverpool, vagyis zajlik itt az élet. Liverpoolról a leglátványosabb képet a Pier Head nyújtja – mögötte helyezkedik el a város három leghíresebb épülete, amelyeket Három Gráciának is szoktak nevezni: a Royal Liver Building, amelynek a két tornyán egy-egy liver bird (a madár Liverpool szimbóluma) látható, a Cunard Building, a Cunard hajótársaság egykori főhadiszállása és a Port of Liverpool Building, ahonnan a dokkok életét irányították egykoron. A William Brown Street környékét Liverpool kulturális negyedének is nevezik, itt található a Walker Art Gallery és a Liverpool Világmúzeum, nem messze tőlük pedig ott áll a St. George's Hall, ami egyedülálló módon egyszerre épült koncertteremnek és bírósági épületnek. Persze nem Angliában járnánk, ha nem lennének teljesen blőd, haszontalan, mégis népszerű látványosságok is, mint például a Williamson alagútjai nevű vasútszakasz, amely a világ legfeleslegesebb járatának számít, és mégis – vagy pont ezért – számos érdeklődőt vonz. 
Ami pedig az étkezést illeti, az angol konyha ugyan híresen rossz, de a tengerparti városok halai és tengeri herkentyűi nagyon finomak, és ha már Liverpoolban jár valaki, feltétlen meg kell kóstolnia a legendás scouse-t, ami egyfajta vagdalt hús, és mivel itt található Európa legrégebbi kínai közössége, a Chinatownban rengeteg jó és olcsó kínai étterem van. 
 
Foci! 
A Liverpool FC-t (teljes nevén Liverpool Football Clubot) 1892-ben alapították, székhelye az Anfield Stadion 45 362 férőhellyel. A legsikeresebb angol csapat 18-szoros angol bajnok (a Manchester Uniteddel holtversenyben), 7-szeres FA-kupa-győztes, 7-szeres Ligakupa-győztes. Vannak hazánkból induló, kifejezetten meccsnézésre kihegyezett utazások, amelyek az alábbiakat tartalmazzák: 2 éjszaka szállás, angol reggeli, meccs utáni étkezés a Stadion területén lévő Boot Roomban, belépő a mérkőzésre a hazai csapat táborába, vagyis a kapu mögötti felső gyűrűbe. Érdemes elgondolkodni rajta, hatalmas élmény! 
Vizinger
2012.11.14
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.