Samsara – A lét örök körforgása

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (36)
Csak hogy tudjuk, a szamszára szanszkrit szó, és ha muszáj valahogy lefordítani, akkor mondjuk így: az élet örök körforgásában változó jelenségek mélyebb értelmezése. Ebből is sejteni lehet, hogy mélyenszántó spirituális élmény elé nézünk.
Ha valakinek a Samsara láttán/hallatán némi déja vu érzete támad, az nem véletlen, hiszen készítői, Ron Frickle és Mark Magidson jegyezték a Világok arca: Baraka és a Chronos című nagysikerű alkotásokat is, és ez alkalommal sem térnek el a régi recepttől. Vagyis végy gyönyörű tájakon felvett gyönyörű képeket, és vágd össze mindezt hipnotikusba hajló zenére. Így is történt: az irigylésre méltó stáb 5 éven keresztül, 5 kontinens 25 országában forgatott – arról már nem szól a fáma, hogy a végeredménnyel meddig dolgoztak a vágóasztalon, de az is eltarthatott egy darabig.
 
A kamera azonban nemcsak pásztázza a csodás tájakat, és rögzíti, amit lát, de tolakodva szertartások és performanszok részese – sőt, gyanítom ürügye – lesz, az amúgy narráció nélkül, csak a képekre támaszkodó szerkesztés pedig veretes tanulságokat közvetít. Olyanokat, minthogy az ipari társadalom gyártósoraival, luxusával és modernizációjával embertelen, meg azt, hogy a természet úgyis visszahódít mindent, amit elveszünk tőle. Talán az ilyen túlhangsúlyozások nélkül a Samsara jobban működött volna, de New Orleans hurrikán sújtotta övezete, a sivatag által bekebelezett lakóházak, a „baromfigyárak” vagy a tibeti kolostorok életének képsorai mind-mind, önmagukban is lenyűgözőek. 
Vízer
2012.12.14
|
Samsara
amerikai dokumentumfilm, 102 perc, 2011
A természet csodái, ipari komplexumok, szent helyek... Öt éven át, huszonöt országban filmezve.
Rendező:

Ron Fricke

Forgalmazza: ADS Service
Bemutató: 2012. december 20.
(23 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.