Kedvenc helyek

„Biztos alapokkal indulhattunk, hogy felfedezzük a még bennünk rejlő lehetőségeket!” - Stone Sour

.
Stone Sour eredetileg 1992-ben alakult, majd 5 év után, 1997-ben fel is oszlott. Szerencsére nem hagyták annyiban a dolgot, 2002-ben újra hangszereket ragadtak, és azóta is töretlenül bombázzák a közönséget.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Négy stúdiólemezzel büszkélkedhetnek, melyekből a legutóbbi, a House of Gold & Bones októberben jelent meg, egy konceptalbum első részeként. A 11 számos nagylemezt jövő év elején követi majd a folytatás. Erről beszélgettünk a zenekar frontemberével, Corey Taylorral és a gitárossal, Jim Roottal, akik nem mellesleg időről időre a Slipknottal is végigszántják a világ színpadait.
 
Hogy jött az ötlet, hogy egy kétlemezes konceptanyagot készítsetek? 
 
Corey Taylor: A koncepció ötlete már évekkel ezelőtt megfogant a fejemben, csak sosem volt időm rendesen kidolgozni. Mindig háttérbe került, aztán tavaly valahogy az egész kitisztult. Elővettem egy jegyzetfüzetet, és ahogy papírra vetettem a vázlatát, szépen kirajzolódott ez a fantasztikus zene is. Hazaértem egy turnénkról és rögtön elkezdtem feldemózni a felvételeket. Áthívtam Josht, megmutattam neki, hogy min dolgozom, a többi meg mára már történelem. 
 
Mennyi idő alatt állítottátok színpadra a produkciót? Elégedettek vagytok a végeredménnyel? 
 
Jim Root: A zene megírása kb. 6 hónapot vett igénybe. Tavaly október környékén fogtunk hozzá, januárban pedig összerántottuk a bandát, hogy elkezdhessük a demózást. Aztán jött egy elég intenzív időszak, amikor próba próbát követett, hogy végül márciusban stúdióba vonulhassunk. Három hónap alatt rögzítettük a 24 dalt, kemény volt. 
 
Van olyan szám az albumon, amely számotokra különösen kedves? 
 
C.T.: Nagyon nehéz lenne választani a dalok közül, hiszen mindegyik remekül sikerült. Nehéz is lesz überelni, ez a legjobb album, amit valaha készítettünk, mind hangzásban, mind zeneileg. Ha mindenképp választanom kell, a Taciturn nagyon jól sikerült, az RU486 pedig nagyon zúzós, talán az a legzúzósabb az egész albumon. Valami megmagyarázhatatlan melegség jár át, amikor játsszuk azt a számot. De az első két nóta, a Gone Sovereign és az Absolute Zero is nagyon durvák. Nagyon jól elindítják a lemezt, a java csak ezután következik! 
 
J.R.: Az RU486 nekem is nagyon különleges. Persze imádom az egész albumot az elejétől a végéig, de talán a kedvencem az Influence of a Drowsy God. Az a szám egy kicsit kilóg a többi közül. 
 
Az előző albumotok, az Audio Secrecy nagyon jó fogadtatást kapott két évvel ezelőtt, változott a hangzásotok ahhoz képest? 
 
C.T.: Ez az album nagyon zúzós lett, az előzőhöz képest is.  
 
J.R.: Természetesen nagyon örültünk ,hogy az Audio Secrecy ilyen jól teljesített. Pontosan ezért éreztük úgy, hogy most merhetünk kísérletezni, hogy itt az ideje megkeresni a puzzle utolsó kis darabkáját. Ha az első 3 album nem készült volna el, ez a dupla album sem jöhetett volna létre. Így biztos alapokkal indulhattunk, hogy felfedezzük a még bennünk rejlő lehetőségeket. 
 
Mire számíthatunk a turné során? 
 
C.T.: Szándékosan nem tervezünk nagy látványelemeket. Csak mi leszünk, a hangszerek és a zene. Szeretnénk a zenénket előtérbe helyezni, mindenféle körítés nélkül, csak úgy, pőrén. Nemrég végignéztünk néhány régi felvételt a Led Zeppelintől, és mögöttük sem volt semmi. Erre vágyunk mi is. Nem kell semmi, csak te, a színpad és a közönség. Ez önmagában képes egy olyan energiát létrehozni, ami már nem igényel különösebb díszletet vagy show-elemeket. Aztán ha a közönség jobban megismeri az új albumot, lehet, hogy hozzáteszünk a fellépésekhez ezt-azt, de ez még a jövő zenéje. 
 
Terveztek valamilyen külön körítést a House of Gold and Bones második részéhez? Egy önálló turnét esetleg? 
 
C.T.: Igen, mindenképpen lesz turné a megjelenéskor, csak a dátumokat nem jelentettük még meg. Igyekszünk majd meglovagolni a fesztiválszezont. Szeretnénk egy komplex turnét, ahol végigjárjuk Angliát, Írországot és Skóciát. 
 
Mit utáltok a legjobban a turnézásban? 
 
J. R.: Én például a repülést. Nem tudok hozzászokni. 
 
C. T.: Amit én különösen szeretek a turnézásban, az az, hogy közelebb kerülhetünk a rajongóinkhoz. Az is tény azonban, hogy távol lenni a családodtól és a szeretteidtől, néha nagyon megterhelő. Van, hogy az idő nagyon lassan pereg, és nem tudsz másra sem gondolni, minthogy végre otthon legyél. Aztán a nap végén ott van az az egy-másfél óra, amit a közönségeddel tölthetsz, és ezért nagyon megéri! 
 
Van olyan fellépés, ami valamiért emlékezetes maradt nektek? 
 
C.T.: Azt hiszem a Download fesztiválos fellépéseink mindenképpen kiemelkedőek voltak. Két éve, 2010-ben rengetegen voltak a koncertünkön, pedig velünk egy időben az Aerosmith játszott a nagyszínpadon. Sőt, ha jól emlékszem, ez volt az első élő show, ahol bemutattuk az Audio Secrecyt, a fogadtatás pedig elképesztő volt! 
duracell
2012.12.05
|


Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.