Mark Nelissen: Darwin a szupermarketben

A címben a lehető leghétköznapibb helyszínre „száműzött” tudós alakja azt sugallja, hogy a darwinizmus ott van mindenhol, mindennapi életünkben, hétköznapjainkban, viselkedésünkben, szinte minden megnyilvánulásunkban.
Mark Nelissen holland biológus mindenben ugyanazt a sztorit látja, ami nem más, mint a magatartásbiológia és az evolúciós elmélet. A hétköznapi darwinizmust pedig a szerző egyszerre megalapozott tudományossággal, mégis a laikus olvasó számára is érthető, sőt szórakoztató módon tárja fel.
 
Az „infotainment” elsődleges formája a könyvben, hogy Nelissen azt a fogást alkalmazza, miszerint a legtöbbször kis – rendszerint vele magával megesett – anekdotákból bontja ki az adott tudományos elméletet. Így lesz a fiatal spanyol pincérlány és a borravaló esetéből, egy unalmas tanácskozásból vagy egy telefonhívásból világos és szórakoztató eszmefuttatás a fajfenntartásról, a tükörviselkedésről vagy a társas viselkedés fejlődéséről. De ha nem megtörtént eset a magyarázat kiindulási alapja, a szerző hétköznapi, mindenki számára ismerős helyzetekkel, példákkal akkor is közel hozza az olvasóhoz a tudományt. 
 
Typotex Kiadó, 2600 Ft 
firkász
2012.12.10
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.