A tökéletes sült krumpli

Ott kezdődik, hogy megvesszük az erre termesztett fajtát, ami nem salátának való (pl. agata) vagy főzéshez ajánlott (pl. rózsa), hanem kifejezetten sütésre termett (pl. ella). A salátaburgonya keményítőtartalma alacsony, így nem esik szét főzéskor, könnyen lehet szeletelni. A főzni valónak közepes, a sütni valónak pedig magas a keményítőtartalma, ebből készül a legjobb sült krumpli és chips, tócsni, szilvás gombóc, stb.
100 gr burgonya 80 kcal-t tartalmaz, ami nem olyan vészes, tekintve hogy egy főre olyan 20-30 dkg-ot kell csak számolni. Viszont, ha olajban sütjük, akkor nagyon megugrik ez az érték, ezért inkább mutatunk egy lightosabb verziót.
 
Belül krémes, kívül ropogós sült krumpli 
 
Hozzávalók 
 
60 dkg krumpli 
2 evőkanál olívaolaj 
só és frissen őrölt bors 
 
Elkészítés 
 
1. Az alaposan megsikált burgonyákat egy nagy lábosba tesszük, megsózzuk és annyi vizet öntünk rájuk, ami bőven ellepi. Közepes lángon 30 percig főzzük. 
 
2. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A félig főtt burgonyákat leszűrjük, és konyharuhára tesszük száradni. Éles késsel hasábokra vágjuk, majd a vágott felükkel felfelé a tepsire helyezzük őket. Meglocsoljuk az olajjal, sózzuk, borsozzuk és 20 perc alatt ropogósra sütjük mind. 
 
2 nagy adag lesz belőle 
 
Tipp: 
 
Fűszerezd őket sütés előtt az alábbi fűszerkeverékek egyikével! 
1 teáskanál garam masala + 1 csipet chili por (képünkön) 
1/2 teáskanál szecsuáni bors + 1 csipet őrölt gyömbér + 1 gerezd összezúzott fokhagyma 
1 csipet cukor + 2 evőkanál szójaszósz + 1 csipet chili por + 2 gerezd összezúzott fokhagyma 
 
Mártogasd! 
 
A bolti ketchupnak sokkal finomabb és egészségesebb alternatívája az otthon készített. Ilyenkor télen sem kell lemondanunk róla, használjunk hozzá sűrített paradicsomot. 
 
Hozzávalók 
 
100 gr sűrített paradicsom 
3 dkg mazsola 
1 teáskanál méz 
só és frissen őrölt bors 
 
Elkészítés 
 
A mazsolát egy pohárba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. A mikróban 3 perc alatt felfőzzük. Ha kihűlt, a vízzel és minden egyéb hozzávalóval együtt egy turmixgépbe (vagy bármilyen késes aprítóba) tesszük, és alaposan összedaraboljuk. Kóstoljuk meg, és ha kell, fűszerezzük vagy hígítsuk tovább vízzel. 
 
Könyv tipp: 
 
John Gregory-Smith: Fűszeres szakácskönyv 
Tericum Kiadó, 5970 Ft 
Fűszerekkel a legunalmasabb alapanyag is életre kel. A fűszerek megfelelő párosításához azonban sok tapasztalat és tudás szükségeltetik. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, remek receptekkel és fűszerezési tanácsokkal. A szerző egy fiatal, lelkes srác, aki végigkóstolta a világot, és a legjobb ételeket gyűjtötte egybe. Gyorsan elkészíthető, ízletes fogásokat tálal minden alkalomra. 
www.hedonism.hu
2013.02.05
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.