Leszek Kolakowski: Mit kérdeznek tőlünk a nagy filozófusok?

Leszek Kolakowski idehaza is jól ismert lengyel humanista filozófus, író, olyan sikerkönyvek alkotója, mint a magyar nyelven is megjelent Metafizikai horror, Kis előadások nagy kérdésekről, vagy a pascali életművet briliánsan kiveséző Isten nem adósunk semmivel.
Az idős korára vérbeli szkeptikussá érő mester népszerű tévés sorozatokkal igyekezett közelebb hozni a tudományt a laikusokhoz – jelen kötet ezen előadások zanzásított kivonata.
 
Kik kérdeznek? Összesen 30 filozófus, olyan nagy koponyák, mint Szókratész, Platón, Arisztotelész, Szent Ágoston, Aquinói Szent Tamás, Descartes, Pascal, Leibniz, Hume, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Husserl vagy Heidegger. Bár a kérdéseket valójában Kolakowski teszi fel, hiszen a saját filozófiai koordinátái között mozogva fekszik rá egy-egy, a ma embere számára is fontosnak tartott gondolatra, metafizikai problémára, mely azóta is megnyugtató válasz nélkül hever. 
 
Mit kérdeznek? Természetesen csupa izgalmas dolgot a létezésről, a halálról, Istenről, a megismerésről, stb. Mindezeket pedig úgy tálalva – kellően elmélyülten ugyanakkor lényegre törően és közérthető formában –, hogy az abszolút kezdő bölcseleti analfabéta is képes legyen abszolválni, sőt ingert érezzen a további filozófiai kutakodásokhoz, esetleges mélyebb vizekre evezéshez is. 
 
Typotex Kiadó, 2900 Ft 
M.
2013.02.07
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.