Egy hölgy Párizsban

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (5)
Az ötven körüli észt ápolónő, Anne nem ül sokáig tétlenül, miután a gondozására szorult édesanyja meghal. Párizsból kap állásajánlatot, ahol egy középkorú férfi, Stéphane megbízásából egy idős észt nőre, Fridára kell vigyáznia.
Csakhogy Frida szinte egész életében a francia fővárosban élt, már egyáltalán nem viselkedik észtként, és nem is örül földijének – ehelyett igazi párizsi dáma: cirka 80 éves létére is szebbnél szebb ruhákban és ékszerekben parádézik, gőgös, nem beszél, csak franciául, és szinte már a modortalanságig barátságtalan Anne-nal.
 
Ennek oka, hogy a háta közepére sem kívánja az ápolónőt, akit Stéphane az akarata ellenére hívott. Ráadásul kiderül, hogy az idős asszony nemrégiben öngyilkosságot kísérelt meg, ezért a főhősnőnek szabályosan őrködnie kell felette. Mindennapos huzakodásaik miatt Anne nem egyszer már feladná és hazautazna Észtországba, ám valamiért mégis marad, és lassacskán kezd megtörni a jég közte és makacs ápoltja között. 
 
Ilmar Raag rendező az Egy hölgy Párizsbannal egy személyes történetet mesél el, ennek megfelelően a film rendkívül érzékenyen és ráérősen rajzolja meg a két központi figura portréját. A látszólagos eseménytelenség és a talán túlontúl finom eszközök használata nem biztos, hogy minden nézőnek eléri az ingerküszöbét, ám érdemes figyelni és várni. Azt felesleges ecsetelni, milyen nagyszerű színésznő Jeanne Moreau, aki csodásan hozza a goromba vénasszonyt, a filmben ráadásul rajta kívül is több minden bontakozik ki – lassan, de biztosan, szinte csak rezdülésekben. 
 
fürkész
2013.03.29
|
Une Estonienne a Paris
belga-észt-francia filmdráma, 94 perc, 2012
Anna otthagyja Észtországot, hogy egy idős észt hölgyet ápoljon Párizsban.
Rendező:

Ilmar Raag

Színész:

Jeanne Moreau
(Frida)

Laine Mägi
(Anne)

Patrick Pineau
(Stéphane)

Corentin Lobet
(Olivier)

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2013. április 4.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.