Kedvenc helyek

®agar: Light Leaks

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (27)
[ electronica / pop ] Az indie elektronika mestere harmadik albumán sem adja alább: a Light Leaksen kimutatható számtalan, egymástól távoli, mégis az összképbe simuló stíluselem: chillwave és gospel, funk és goa, kémfilmek zenéje és dubstep keveredik a többségében vokálokkal dolgozó dalokban, de marad bőven a már jól ismert, védjegyszerű instrumentális melankóliából is.
Az új lemeznek már a beharangozó manőverei is profin sikerültek: a Space Medusához készült alkalmazás, majd az ahhoz járó ingyenes letöltés azért is jó választás, mert sűrítve mutatja a teljes lemez érdemeit: az ének nagyobb súlyát, valamint a kortárs trendek, különösen a chillwave és a dreampop felé való óvatos elmozdulást, és azt a mostanra stabilnak mondható tényt, hogy a ®agar úgy képes szintetizálni rengeteg stíluselemet, hogy végig felismerhetően önmaga marad.
 
A vokálokat túlnyomórészt az előző albumokról és a We Are Rockstarsból is ismerős Ligeti György énekli, de torzítva maga Zságer Balázs is énekel, és több dalban is közreműködik a nyíregyházi Cantemus Leánykórus és a Cantabile Gyermekkórus, amely viccesen dialogizál a torzított robot-énekhanggal. A rövidnek nem mondható, több mint hetvenperces lemez láthatóan tudatosan szerkesztett: a slágeresebb reggae-s és gospeles hippie dalok előrekerültek, majd mire már magába szippantott és megvett minket ez a meghatározhatatlan hangulat, egyre mélyebbre merülünk a gyermeki emlékezetből és fantáziából gyúrt univerzumba. A választóvonal talán a Toybox on the Shelf című dreampopos nosztalgia, amely mintha a Space Medusa lelassított, szétfolyós változata lenne. Innen már megbocsájtjuk az indokolatlanul hat és félperces Odd Moments of Eternity fölöslegesnek tűnő első felét is, mert a másodikban már hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ez egy nagy dal és koncerten is akarunk csápolni rá. Meg az instrumentális dalokat is, amelyek most laposabbnak tűnnek mint régen, talán épp azért, mert annyira jók a vokális dalok.
 
És amikor a Dream of a Machine keretesen kiteljesíti a gyerekkórus-vokóderes ének duettötletét és megint funkalapokat hoz, akkor már nagyon örülünk ennek az albumnak, mégha a kevesebbet azért többnek éreznénk.
Illés
2013.04.23
|


Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.