Kedvenc helyek

FreshFabrik 20

A FreshFabrik sokadik felállásában is sikeres, alkot, aktív, de csak annyira, amennyire épp jól esik neki. A múltról, az elmúlt húsz évről, a közösség- és a kényszermentesség jelentőségéről beszélgettünk Kovács Leventével, a kétszeres Fonogram-díjas zenekar egyik alapítójával.
2011-ben megjelent egy új lemez, de volt Petőfi Akusztik, Szimfonik, fesztiválok, 2012-ben Fonogram-díj, új klip, sok koncert. Ehhez képest a 2013-as év egy komoly csönddel kezdődött, még facebook-posztotok se nagyon volt. Mi ennek az oka? 
 
A mi időről-időre történő eltűnésünk inkább arról szól, hogy ha nincs éppen mondanivalónk, illetve valami újon dolgozunk, akkor – mily meglepő – nem kívánjuk ráerőszakolni magunkat senkire, csak azért, hogy ki ne essünk a nem létező vérkeringésből. Egyébként amúgy is kevés hatékony lehetőség maradt erre. Az ember mérlegel: muszáj-e híreket generálni, zenei valóságshow-kban R-Go-, LGT- és Neoton Familia-számokat játszani, vagy nem? Muszáj-e egy rádió vagy tévé kedvéért szilvásgombócról vagy kiadós hányásokról, csacsiról szöveget írni, vagy a 80-as éveknek megfelelő hangzással lemezt készíteni, csak azért, hogy történjen valami és keressünk egy kis pénzt? Ha igen, azzal sincs semmi baj. De mi nem ezen az úton járunk. Minden szakmának vannak ártalmai, mint a szilikózis vagy a magas vérnyomás. A fent említett dolgok közötti tépelődés pedig a zenei szakma ártalmai közé tartozik. Ezért vagyunk mi profi hobbizenekar, hogy a szakmai ártalmaktól mentesen működhessünk végre. 
 
Bár a FreshFabrik titkolózott, de azért csak kijött a hír, hogy új dalokat írtok, és azok már elhangzanak május 9-én. Miért változott meg ez a koncepció? 
 
20 éves a zenekar, ez most nosztalgia buli lesz, ünnep. Vadonatúj számokat nem játszunk. A régi számok még mindig sokkal erősebbek és frissebbek akár 10 év után is, mint egy csomó divatos zenekar mai anyaga és ez azért tényleg nagyon ijesztő, és nem sok jóval kecsegtet a jövőt illetően. Tehát a mi nosztalgia bulink egy friss, illatos tavaszi esemény lesz, egy áporodott, mesterségesen lerottyantott világban. Így végül aztán mindegy is, melyik koncepció lesz. Örülünk, hogy megint ott leszünk együtt a színpadon Matyival, Pityesszel és Vörös Andrással. Annyian kérték már ezt a bulit, és tartozunk is ennyivel a közönségnek, hogy időről-időre összejöjjünk a régi és új arcokkal. 
 
Ki lesz ott a régi tagok közül? 
 
Azok, akik nélkül egy ilyen buli elképzelhetetlen lenne, illetve vannak, akik nagyon fognak hiányozni, de logisztikai és egyéb okokból nem tudnak ott lenni. Pityesz, Koncz Matyi, Oláh Szabi, Szvoboda Laci és a 3 alapító tag (Szabó András, Vörös András, Kovács Levente) játszik az A38-on. 
 
Volt egy 15 éves pecsás buli és még néhány 15 éves jubileumi koncert. Ugyanaz lesz a menetrend, mint 5 éve, vagy teljesen más? 
 
Nem teljesen... Most nem akarjuk bemutatni a teljes életművet, inkább arra törekszünk, hogy a legjobb és a legkeményebb koncertprogramot állítsuk össze azoknak, akik együtt mulatnak velünk aznap este. A Drive-album a súlypont, de a Nerve-ről is lesznek számok és persze a Stealing The Sun is elhangzik majd. 
 
Mi alapján választottátok épp a Liquid Limbset és a Plastic Bitch-et magatok mellé a koncertre? 
 
A Liquid Limbs ugyanolyan úttörője volt az elektronikus zenének itthon, mint mi a modern metálnak, ráadásul idén 20 éve indult útjára az a produkció is, mi több, ugyanannál a kiadónál, a HMK-nál kezdtünk! Ráadásul nagyra is tarjuk, amit csináltak. A Plastic Bitch pedig egy tökös, friss modern rock/metál cucc. Bírjuk őket, úgy emberileg, mint szakmailag. 
 
A FreshFabrik egy nagy múltú zenekar, sok lemez, külföldi turnék, stadionkoncert, Sziget nagyszínpadok, díjak. Ha csak három momentumot említhetnél meg a sok közül, melyik három lenne az? 
 
Az érzés, amikor tudod, hogy valami nagyszerű, új, kreatív dolog veszi kezdetét, az a legjobb. Az az érzés nem múlik el és nem veszít aktualitásából sose. Ilyenből van jó néhány. 
 
20 év a rockzenében itthon nem kevés idő, pláne úgy, hogy köztudott, hogy ebből megélni Magyarországon csak nagyon kevés embernek adatik meg. Mi adja még mindig a lelkesedést? 
 
3-4 lakásnyi pénzt fektettünk már a FreshFabrikba az évek során, a megélhetési jelző, ha valakire, akkor ránk sose vonatkozott. Hogy 20 évig menjen valami anyagi motiváció nélkül, ahhoz barátok kellenek, testvéri szeretet és nagyon intenzív közös élmények. 
 
A side projectek mennyire aktívak, nem vesznek-e el időt a FreshFabriktól? 
 
Ha akarunk, szakítunk időt mindenre. 
 
2013 hogy néz ki a zenekar számára koncertek/fesztiválok szempontjából? Megy a szülinapi zsúr tovább? 
 
Az nálunk mindig megy, akkor is, ha nincs szülinap, elég csak benézni a Hegyaljára vagy a Pannónia Fesztiválra! 
paya
2013.05.01
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.