Emberrablás (2012)

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (8)
Mikkel szakácsként dolgozik egy épp az Indiai-óceánon járó dán teherhajón. Napokon belül visszatérne családjához, amikor hajóját szomáliai kalózok szállják meg, akik 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek a tulajdonostól...
...a járműért és legénységéért. A koppenhágai cég és a bűnözők között megkezdődnek a tárgyalások, ám olyannyira elhúzódnak, hogy a túszok lassan négy hónapot töltenek fogságban. Míg dán oldalról a hajózási társaság ügyvezető igazgatója profi segítséggel próbál célt érni, addig a kalózok még vezérüket sem hajlandók megnevezni; s nemcsak a káosz és a zűrzavar nagy a köreikben, de szeszélyesek és kiszámíthatatlanok is, így a matrózok megmenekülése – miközben életük a tortúra során is többször veszélybe kerül – egészen a legvégéig kétséges. 
 
A nemzetközi vizeken a közelmúltban történt, leggyakrabban szomáliai kalózok által elkövetett támadások több országban is megihlették a filmeseket. Míg a Paul Greengrass rendezésében Tom Hanks főszereplésével készülő Captain Phillips még bemutatásra vár, addig a dánok beelőzték őket. Az Emberrablásban azonban jellemzően nem a kapitánnyal, hanem egy kevésbé jelentős figurával a középpontban mutatják be a párhuzamosan zajló történéseket.
 
A film ezen túlmenően is a dán filmdrámák modorában készült: a megtörtént események alapján nem feszült thrillert, hanem nem kevésbé (ám máshogy) feszült drámát forgattak, melyben a hangsúly a hétköznapi mozzanatokra, az idegőrlő tárgyalási folyamatokra és a kegyetlenül lassan múló időre esik. 
fürkész
2013.05.10
|
Kapringen
dán thriller, 99 perc, 2012
Egy dán teherhajó legénységét elrabolják a szomáliai kalózok, akik az életekért cserébe alkudozásba kezdenek a koppenhágai hatóságokkal.
rendező:

Tobias Lindholm

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2013. május 16.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.