A háború sámánja

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (38)
Az elmúlt évtizedek már lezárt vagy még mindig zajló véres afrikai (polgár)háborúi százezrek életét nyomorították meg, ám a harmadik világ konfliktusai vajmi ritkán kötik le hosszabb időre a jóléti társadalmak nézőit: legfeljebb félévente, évente egy-egy film erejéig.
Fekete-Afrika brutális háborúinak legsötétebb vonása a gyerekkatonák léte, gyakorlatilag rabszolgaként tartott, mégis fanatizált kisgyerekeké, akiknek géppisztolyt nyomnak a kezébe és rendszerint azzal „avatják be” őket, hogy saját szüleiket végeztetik ki velük, és csak ezután jönnek a kegyetlen harcok. Nehéz elképzelni, milyen lehet ezt 10-12 évesen megélni, de a kanadai Kim Nguyen azért megpróbálja – immár sokadik nyugati rendezőként -, hőse pedig egy 14 éves, terhes kislány, Komona, aki meg nem született gyermekének meséli el elrablása, majd hányattatásai történetét. 
 
Ám Komona más, mint több ezer társa, mert látja a halottakat, azok üzennek neki, és így lesz egy lázadó hadvezér „házi sámánja” és egyféle talizmánja, tudván, hogy bármelyik pillanatban kieshet ebből a kegyből, ami a biztos halált jelenti. A film azonban nem csak a háború borzalmait mutatja be – mert az tényleg elviselhetetlen lenne –, hanem azt is, amit a gyermek agy meg tud őrizni korábbi ártatlanságából, és tanúi lehetünk a gyerekből majdnem felnőtt nővé válásnak is, amihez persze Rachel Mwanza teljesen eszköztelen, mégis rendkívül erőteljes alakítása is kellett.  
 
Vízer
2013.06.24
|
Rebelle
kanadai filmdráma, 90 perc, 2012
Valahol egy afrikai sivatagban Komona, a tizennégy éves lány elmeséli élete nehéz történetét a még meg nem született gyermekének.
rendező:

Kim Nguyen

Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2013. június 27.
(11 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.