Kedvenc helyek

„Nem számolgatunk, csak nyomjuk” - Goreczki Szabolcs (Auróra)

Goreczki Szabolcs fesztivált szervez, zenél az Aurórában, közben gyermekotthonban dolgozik. Készülnek az Alfa Fesztiválra, a zenekar harmincadik születésnapjára és egy akusztikus lemezre, no meg egy rendhagyó európai „turnéra”.
Kezdjük az egyik aktualitással, az Alfa Fesztivállal, aminek szervezője is vagy. Milyen előzményei vannak ennek a fesztiválnak, kik szervezik? Ha jól emlékszünk, nem ez az első Várpalota-környéki nagyobb, több napos zenei rendezvény. 

Várpalota valóban egy jól bejáratott fesztiválhelyszín. Ismert terep számunkra, hiszen négy éven keresztül a társam és partnereim mind dolgoztak már itt. Sokan tudják, hogy korábban annak a rendezvénynek voltam a programszervezője, amelyik elköltözött innen. Tavaly úgy döntöttem, hogy abból ott annyi elég volt. Az én világom más.  
 
Magyarországon számos zenei fesztivál van, de azért egyikre sem mondhatnánk rá, hogy pont ugyanolyan lenne, mint a másik. Te hol helyeznéd el az Alfát a országos fesztiválok között, stílusban, árfekvésben, hangulatban, fellépők tekintetében? 

Az Alfa Fesztivál elérhető áron nyújt magas, versenyképes színvonalú szórakozási lehetőséget minden korosztály számára. A helyszínnek megvan a maga barátságos hangulata, de ami a legfontosabb, hogy a látogatók és a fellépők egyaránt érezzék a vendégszeretetünket. Természetesen az Alfa mindig ki fog lógni egy kicsit a többi rendezvény közül, mert országos rendezvényként kizárólag magyar előadókkal és a lehető legtöbb stílussal szeretnénk megtölteni a programot.  
 
A második napon felléptek saját zenekaroddal, az Aurórával is. Az utóbbi időben mi kötötte le jobban az energiáidat: a zenekar harmincadik születésnapja körüli teendők, vagy a fesztivál szervezése? 

Ez így együtt, de inkább az új lemez és az akusztikus dalok körüli tennivalók az izgalmasabbak. Mostanában nagyon meg kell terveznem a programomat. Egy gyermekotthonban dolgozom, ahol legalább annyi feladat, gond és öröm van napi szinten, mint egy ekkora fesztivál szervezésében. Mondjuk, ha jobban belegondolok, hosszú évek óta így élek... Tudok azért lazítani is. Szerencsés vagyok, hogy van egy fiam, akivel nagyon szeretjük és megértjük egymást. Hat éves, ha teheti jön velem kung-fuzni, vagy dobon kísér, amikor gitározom. 
 
Kevés magyar zenekar jut el a harmadik, sőt esetetekben a negyedik évtizedig. Te 1999-ben kerültél a zenekarba. Hogy látod, miként tudott fennmaradni az Auróra név és a stílus, noha több tag is kicserélődött az évtizedek során? 

Soha nem alkuszunk. Sok esetben hátrány az öntörvényűségünk, de összességében jobb így nekünk. Soha nem voltunk sem a sors, sem a média, sem pedig a mindenkori aktuálpolitika kegyeltjei. Utóbbit bánjuk a legkevésbé. Harminc éve tartunk görbe tükröt a társadalom és annak „elitje” elé. A három évtized megénekelt dalainak szinte minden sora aktuális ma is. Tesszük a dolgunkat, azt csináljuk, amihez értünk és úgy csináljuk, ahogy tudjuk. 

Az összegző válogatáslemez után új album is megjelenik júliusban, az első klip már el is készült. Hogy találtátok meg ehhez (és a kiegészítő spot-filmekhez) az Indul a bakterház híres „piócás emberét”, Szilágyi Istvánt? 

Egy cimboránk a színházban dolgozott és azóta is jó barátságot ápol a művész úrral. Egyik ötlet jött a másik után, aztán ment minden szépen a maga útján. Szeretjük és tiszteljük „Pityi Bácsit”. Érti az album mondanivalóját, saját magát alakítja a klipben, fantasztikus karakter. Nagyon jó hangulatban teltek a forgatások, közel kerültünk egymáshoz. Igazi élmény volt és a mai napig az minden találkozás, beszélgetés vele. Tartjuk a kapcsolatot egymással.  
 
Szerinted hány évtizednyi lendület van még az Aurórában, és a még tényleg eléggé friss Alfa Fesztiválban? 

Rengeteg tervünk van, és sorban megvalósítjuk őket. A fesztivál és a nyári fellépések után elutazunk hárman akusztikus hangszerekkel egy európai körútra. Minden nagyobb, vagy általunk érdekesnek tartott városban zenélünk az utcákon, tereken. Elvárások és kötelezettségek nélkül akarunk csavarogni, és azt csinálni, amit szeretünk. Viszünk bicikliket is, hogy igazi kirándulás legyen. Látni szeretnénk az óceánt, Gibraltárnál vesszük visszafelé az irányt. Ez a tízezer kilométeres kanyar jó lesz arra, hogy rendezzük a gondolatainkat, és lerakjuk a majd soron következő akusztikus lemezünknek az alapjait. Nem számolgatunk, csak nyomjuk ezerrel! 
Sax Pál
2013.06.24
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.