Kedvenc helyek

iamamiwhoami: bounty

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (3)
[ electronica / pop ] A furcsa, egyszerre emlékezetes és nehezen megjegyezhető név hasonló zenét is sejtet, ilyen szempontból tehát telitalálat. Az álomszerű elektronikus szinti-folk többszöri hallgatás után sem marad meg bennünk, csak az érzés, hogy ez valami más, valami különleges.

Linkek

A svéd folkénekes, Jonna Lee és társai tulajdonképpen nem zenekarként, hanem multimédia-projektként határozzák meg önmagukat, 2010-ben kezdtek el furcsa, egy-egy betűnyi címmel ellátott videókat feltölteni a Youtube-ra. Ezekben elvarázsolt erdők, félemeztelen, festett testű táncosok, mászkáló fa-emberek, behavazott sírok szerepeltek, a zene pedig az épp divatját élő, nosztalgikusan ábrándos dreampop egy kis hippis-folkos hangulattal. Nem mondhatjuk, hogy láttunk már ilyet, de sok hasonlót biztosan. Mivel az egybetűs dalcímeken (b, o, u-1, u-2, n, t, y) és az iamamiwhoami néven kívül semmit sem lehetett tudni az alkotókról, a zeneblogok izgatott találgatásba kezdtek.
 
A klipsorozatot akkor nem követte lemezmegjelenés, illetve követte, de egy teljesen más, kin névre hallgató albummal jöttek ki, a mostaninál kevésbé izgalmas klipekkel és dalokkal. Hogy ezt miért tették, nem tudhatjuk, mindenesetre a most megjelenő album akkor is szerethető, ha egy három évvel ezelőtti internetes klipszenzáció filmzenéje. A minimalista borító és az egybetűs címadás azonban nem hozzátesz az élményhez, hanem mesterkélten művészkedő modorosságnak hat tőle az egész projekt, mintha mindent nagyon beleadnának, hogy különbözzenek, de ez igazából teljesen fölösleges. Ha ettől elvonatkoztatunk, a dalok jól megírt, vérbeli skandináv elektropopját képtelenség nem szeretni, kár, hogy három évet kellett várni rá, és nem akkor jött ki, amikor éppen mindenki ettől volt elragadtatva – így csak emlékeztető, hogy ja igen, ez jó volt, de legalábbis furcsa.
Illés
2013.06.27
|


Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.