Kedvenc helyek

Magashegyi Underground

Három év után új lemezzel jelentkezett a Magashegyi Underground. A Tegnapután-album dalairól, az anyag előfutáraként megjelent az Álmatlanság című számhoz forgatott videoklipről és a banda nyári terveiről mesélt nekünk a zenekar énekesnője, Bocskor Bíborka.
Május végére ígértétek az új Tegnapután című lemezeteket, ami a napokban meg is jelent. Mi a legszembetűnőbb változás az előző anyaghoz képest? Milyen zenei hatások értek titeket azóta, és milyen témákat érintetek a szövegekben? 

Az előző, Ezer erdő című lemezünk a városból az erdőbe vitt, az új album visszahívott egy urbánusabb légkörbe. A szerelem stációinak örök témáját elemezzük, mind zenében, mind szövegben. A kapcsolat létrejöttével, megélésével, kibomlásával és elmúlásával foglalkozunk, megvizsgálva az egyes pillanatok fontosságát egy-egy érzet formájában. A legszembetűnőbb talán az lehet, hogy olyan pillanatokat tartunk ki és hozunk előtérbe, amiket általában csak az tart fontosnak, aki épp megéli, vagyis mindenki. A zeneiségét kicsit mélyebbnek mondanám, ha színhez és anyaghoz hasonlítanám, bordó bársonyra asszociálnék. 
 
Több anyagotok is ingyenesen elérhető volt a honlapotokon, most mégis fizikai CD formátumban adtátok ki a Tegnaputánt. Fontos szerinted, hogy kézzel fogható formában is megjelenjen ma egy album?  

Ezt a formát mi alapvetően a jó minőség és az album mellé járó DVD miatt választottuk, ugyanis a legutóbbi MÜPA-beli szimfonikus koncertünket rögzítettük, amiből egy izgalmas, több szemszöges, film noir-os anyag jött létre. Az ingyenesség mára már megvalósult az interneten. Mindenkinek elérhető. 

Az Akvárium klubban volt a lemezbemutató koncertetek. Milyen volt a fogadtatása az új daloknak? 

Nagyon jól sikerült a koncert, az emberek már ismerték az új dalok szövegeit is, ami valahol zavarba ejtő volt, de közben hihetetlenül jól is esett. A koncert előtt ugyanis feltettünk ízelítőket, illetve az új klipünk is nem sokkal korábban debütált, így a hallgatók pár napig belekóstolhattak az anyagba. És ez elég volt nekik ahhoz, hogy megtanulják a dalokat, és velünk énekeljék őket. Több visszajelzést is kaptunk, hogy mennyire dinamikus előadás volt, és hogy milyen erős energiák jöttek létre köztünk és az ott lévők között. Úgy tűnik, megszületett a kapcsolat és ennél többet senki sem akarhat. Én sem. 
 
Kimondhatjuk, hogy ti sokat koncerteztek, egy olyan korszakban, amikor sokan panaszkodnak az élő zene helyzetére és a kevés fellépésre. Mit gondolsz, mi az, amitől rátok kíváncsiak az emberek és mitől vagytok érdekesebbek, mint a többi előadó? 

Ez azért nehéz kérdés, mert ítélkezésre kényszerít, amit én nem szeretek. Én szerencsére nem úgy látom, hogy panaszkodni kellene, hisz több száz élő zenélésről lehet hallani havonta, nagyon sok a koncert, sok a jó előadó, a közönség pedig eldönti, kit szeret. Én azt gondolom, hogy a koncertek egy folyamat állomásai. Mint egy mondat, amit elkezdesz, és mindig tudsz folytatni, mondatlánccá összefűzni. Ezek a koncertek pedig koncertláncok, párbeszédek köztünk és a közönség közt. Talán az lehet az oka, hogy akárcsak mi, ők is keresik a válaszadás, a folytatás lehetőségét. Nemrég játszottunk az Óbudai napokon, és ott is rengetegen voltak, és ez nagyon jó érzés nekünk. 
 
Az Álmatlansághoz forgattátok a lemez első videoklipjét. Miről szól a klip?  

Az Álmatlanság egy szomorú dal, egy krízishelyzetet mesél el, a szerelem elmúlása utáni tehetetlenségi állapotot, azt az érzést, amikor még hihetetlen az, hogy a társból emberré változott az „Ő”. A rendező, Hencz Péter egyszerűen, szándékos láttatás nélkül ábrázolta négy nő párhuzamosan futó életében a magányt, kitartott, hosszú pillanatokkal, így próbálta meg elkapni az őszinteséget.

Vendégművészek is szerepelnek az új lemezen. Kik ők és milyen szerepük volt a dalokban? 

Igen, két duett is szerepel a lemezen, a Csend című dalt Závada Péterrel készítettük, akit az Akkezdet Phiai tagjaként, illetve költőként is ismerhet a közönség. Mi is követjük a munkásságát és szeretjük a verseit, így abszolút egyhangú döntés volt, hogy vele dolgozzunk. A másik, Árnyék című számban pedig a a 30Y-os Beck Zolival énekelek. Ez egy nyári dal, ami szintén a szerelem utáni állapotot mutatja be, de nem a pátoszos, hanem a már felszabadultabb fázisát. 

Mik a nyári terveitek, vannak olyan kiemelt koncertek, amiket mindenképpen fontos megemlíteni? 

Szerencsére majdnem az összes nagy nyári fesztiválon fellépünk az ország minden pontján, és ott leszünk Erdélyben a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen, majd Szlovákiában a Gombaszögi Nyári Táborban is. De nem is szeretnék koncertet kiemelni, mert az megint ítélkezés lenne, és hát tudod… 
Dandó Ádám
2013.07.05
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.