Kedvenc helyek

Magashegyi Underground: Tegnapután

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (13)
[ alternative / indie / pop ] A Tegnapután az egyik legizgalmasabb magyar poplemez jelenleg: költői szövegvilág, jól hangszerelt dalok – még egy kicsit összetettebb dallamvilággal szinte tökéletes lenne, de így is az év legerősebb hazai produkciója eddig.
A Magashegyi Underground 2007-es zajos debütálása óta komoly átalakuláson ment át: távozott Kardos Horváth János, helyette a legtöbb dal szövegét immár Tariska Szabolcs írta, ami kimondottan jót tett, a dalok egyszerre lettek líraibbak és slágeresebbek. A hangszerelésen is érződnek az elmúlt évek szimfonikus koncertjeinek tanulságai, a megszokott szintikhez és gitárokhoz jól passzolnak a tiszta hangú vonósok, teljesebbé, teltebbé teszik a megszólalást. Jó fogás az időnként felbukkanó, amerikai indie-folk felé tett gesztusként is értelmezhető bendzsó is. Ezzel együtt a dalszerzésben még mindig lenne hova fejlődni: a legtöbb szám ugyan fülbemászó és a szövegek is megkapóak, de a dallamvilág túl repetitív és egyszerű. Ráadásul Bocskor Bíborka sem mindig birkózik meg sikerrel a dalokkal.
 
A lemez csúcsai így azok, ahol egy-egy közreműködő töri meg a némileg egysíkú szerkezeteket: Závada Péter spoken word-betétje a Csendben talán a legmaradandóbb sorokat adja az albumhoz: „nem látni az ifát a rozoga háztól, valaki kijött, saját sötétben saját havat lapátol", de az ő versének megzenésítése az album legszebb balladája, a Szinopszis is. A rádióslágerré lett, Beck Zolival készült, lendületes Árnyékok is kiemelkedő pontja a lemeznek. Jól működik az igazi indie-slágernek készült Levélégető is, a zenei sokszínűség és a kreatív nyelvi megoldások szorosan egybefogják a nagyon is egyszerű alaphelyzetet, amit körüljárnak: a szerelem és a nyár elmúlt, itt a magányos tél. Ez persze jó így, egy popalbum nem is kell, hogy többről szóljon, ráadásul a képek annyira poetikusan árnyalják mindezt, hogy szinte sírnak egy-egy rafináltabb, változatosabb dalszerkezet után.
 
Minden gyengesége ellenére is a Magashegyi Underground eddigi legjobb lemezét jelentette meg, amely tökéletlenségében is szerethető, sokadjára is hallgatható, kedvencek közé férkőző lemez lett. Hallgatásakor csak azt kívánjuk, bár ne magasodna ki így is egy fejjel a magyar nyelvű poplemezek közül.
Illés
2013.07.10
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.