A dél fővárosa: Nápoly

A hangulatos Sorrentói-félszigettől, illetve az Amalfi városka nevével fémjelzett híres partszakasztól északra elterülő Nápoly egy külön világ. A több dombra felkúszó, hatalmas település valóban a végletek városa, ahol a dóm, a szegénynegyed, a fényűző királyi városrész és a modern üzleti negyed egymástól mindössze pár saroknyira található.
A külföldi hódítók évezredes torzsalkodása, illetve a világ egyik legveszélyesebb hegye, a Vezúv kézzelfogható közelsége okán a nápolyi ember végtelenül fatalista, végtelenül vallásos, és egyben végtelenül babonás. Mindezt jól példázza a város védőszentje, San Gennaro csodája. A majd’ kétezer éve mártírhalált halt püspök vérét két üvegfiolában őrzik, és évente három alkalommal viszik a lelkes, imádkozó tömeg elé. A szertartás elején még szemmel láthatóan alvadt vér egyszer csak újra cseppfolyóssá válik. Ha mindez gyorsan megy végbe, akkor könnyű idők várnak a nápolyiakra. Ha nem, akkor viszont komolyabb sorscsapásra lehet számítani (pl. földrengés, vulkánkitörés).
 
Aki kedveli a dél-olasz városok hangulatát, az imádni fogja Nápoly zegzugos és nyüzsgő történelmi negyedét. Az utca két oldalán felhúzott sokemeletes lakóházak néha olyan közel vannak egymáshoz, hogy az erkélyéről kihajoló helyi lakos kezet foghatna szembe-szomszédjával. Persze csak akkor, ha előbb átverekszi magát a száradó ruhák, felmosó-vödrök, parabolaantennák és a partvisok színes erdején. A lakóházak között pedig szerényen bújnak meg a világ legpazarabb barokk templomai: a dóm, a San Paolo és San Domenico Maggiore, a már-már bizarr homlokzatú Gesú Nuovo, vagy a múzeumként üzemelő, híres Sansevero-kápolna, melynek rendhagyó, késő barokk szobrai mindenképp megérik a megtekintésükért elkért hétpénzes tarifát. 
 
A belváros sikátoraiban csavarogva nem lehet nem észrevenni a vörös szín hangsúlyos jelenlétét a házfalakon és középületeken. Mókás, mégis megkapó látványt nyújt például a téglavörös és szürke árnyalatban pompázó, és egy Donatello által faragott síremlékkel büszkélkedő Sant’Angelo a Nilo templom. Innen a közeli Via Toledón érkezünk meg a királyi városrészbe, melynek fő látnivalói, a teljesség igénye nélkül: az „új” vár (ami a XIII. századból származik), a pazar San Carlo operaház, a lenyűgöző Galleria Umberto vásárcsarnok, illetve a Plebiscito-tér és a királyi palota épületegyüttesei.  
Ha pedig átverekedtük magunkat a belvároson, és megcsodáltuk a pazar tengerparti panorámát, hirtelen ráeszmélünk, hogy innen indul az elegánsabb, szellősebb Nápoly, melynek méretes palotaépületei végeláthatatlanul kígyóznak felfelé a közeli dombokon. Próbálkozhatunk gyalog is, vagy felugorhatunk a négy siklóvasút valamelyikére, melyek – a budavárival szemben – a hegy gyomrába vájt alagútban teszik meg a felfelé vezető utat. 
 
Nápoly nem drága város, sem ami a közlekedést, sem ami a szálláslehetőségeket, vagy a vendéglátást illeti. Ez a pizza margherita és a pizza marinara szülőhazája, az utcai árusoktól tehát bátran megvásárolható a magyar ízlésnek elsőre kissé szegényesnek tűnő paradicsomos, alig-sajtos pizzaszelet. Zivataros történelmük során a nápolyiak tökélyre fejlesztették az összetevőszegény, de annál ízletesebb étkek egész sorát. 
 
Amiről még nem szóltunk, az a legendásan rossz közbiztonság, melynek a nyomtatott és elektronikus sajtóban egyaránt komoly irodalma van. A híresztelések nem alaptalanok, fokozottan vigyázzunk tehát az értékeinkre, és csak azt vigyük magunkkal, amit feltétlenül szükséges. Ha mégis lenne nálunk nagyobb mennyiségű készpénz, vagy úti iratok, úgy azokat lehetőleg rejtett, a ruha alatt hordott erszényben, vagy belső zsebben helyezzük el. 
 
Tipp:  
Nápoly és a foci elválaszthatatlan fogalmak, ráadásul a csapat tavaly egészen a második helyig menetelt. Jó befektetés lehet tehát a szinte minden sarkon kapható égszínkék Napoli mez. Bár a mai sztárok (Cavani, P. Cannavaro) is népszerűek, a legtöbbet mégis a gárdát kétszer is egészen a bajnoki címig vezető Diego Maradona legendás tízes számú trikójából adnak el. 
Kisté
2013.07.26
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.