San Francisco utcáin

Sorozatunk előző részében a kihagyhatatlan Golden Gate Parkot vettük át most pedig belecsapunk a lecsóba és elindulunk San Francisco belvárosába.
Az Union Square, olyan mint a BAH csomópont és a Vörösmarty tér ötvözve – na, persze némi túlzással. Itt egy rakás üzlettalálható, többek között a híres Macy’s bevásárlóközpont, több színház, menő szálloda, és, hogy világos legyen a BAH csomópontos utalás, San Francisco fontosabb utcái is itt futnak össze. Akiknek a pénztárcája engedi, azok baromi jól ellesznek ezen a környéken, akik meg nem rajongói a shoppingnak, azok tartsanak velünk a tértől körülbelül tíz perces sétára található, Civic Centerbe.
 
Itt található az Asian Art Museum – aminek egyébként egy gyönyörű épület ad otthont –, ahol az állandó kiállítások magával ragadóak, viszont az időszaki kiállításokról helyenként rossz híreket hallunk. Mi éppen az Agyagkatonák kiállítást láttuk, ami valóban nem volt valami nagy szám, de ízlések és pofonok... 
 
Az épülettel szemben van az Opera és a Symphony Hall, ahol igen csak borsos áron tudunkjegyet vásárolni egy-egy előadásra, feltéve, ha az utazás előtt minimum egy évvel előre lefoglaltuk azt. E két épület miatt egyébként a környék a kultúra fellegvárává vált.  
 
Az Opera mellett található a Városháza, amit 1906-ban egy földrengés porig rombolt, és 1915-ben adtak át újra, a kívül-belül impozáns, gyönyörű épületet, a Capitolium épülete ihlette.  
A Városházától viszonylag közel – de a meredek utcák miatt, azért készüljünk egy igazi hegymászásra – található a St. Mary’s Cathedral, amit jelen cikk írója egy szóval tudna leírni: földöntúli. A katedrálist három helyi építész tervezte – John Michael Lee, Paul A. Ryan, Angus McSweeney – még a hatvanas években. Az építészek minden hagyományt felrúgtak, és egy teljesen újszerű épületet hoztak létre. Két-három külföldi szakemberrel dolgoztak együtt, hogy a megfestett üvegablakokkalki tudják alakítania megfelelő „fényjátékot”. Az eredmény, egy valóban lenyűgöző épület, amely teljesen megéri a meredek sétát, nem beszélve a csodálatos panorámáról.  
 
Ha idáig elsétáltunk,innen már tényleg csak egy ugrás – lenne, ha nem lennének olyan iszonyat meredekek, azok a fránya utcák – a Japán Center, a japán stílusú építészeti nevezetességeket felvonultató központ, ahol a leghíresebb épület a Pace Pagoda, amely a második világháborút követő megbékélés jelképe. A Center megismerteti a turistákkal a japán élet motívumait: az aprócska üzleteket, a japán finomságokat felszolgáló éttermeket, a vállalatok kirendeltségeit, és a szállodáit. 
Sorozatunk következő állomásra cable car-al érkezünk, majd elhajókázunk Al Capone „kedvenc” szigetére is! 
2013.08.09
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.