Kedvenc helyek

Antonia Vai a CEU-ban

[ folk / pop / soul ]
Budapest, CEU Auditórium, 2013. szeptember 18. 19:00
Leonard Cohen és Nina Simone zenei unokája huszonöt éves svéd lány, aki újabban Budapesten él és üdítően különbözik a hideg skandináv popzenei paradigmától: amit csinál, az minden elelktronikát nélkülöző, meleg, akusztikus soul- és folkelemekkel dolgozó singer-songwriter-pop.

Linkek

Ugyan kisgyerekkorától fogva zongorázott, gitározott, és mindig is írt dalokat, első ihletforrása a Legend of Zelda nevű viedójáték zenéje volt, majd Lauryn Hill vált szerepmodellé, később pedig Leonard Cohen, Nina Simone és a Massive Attack is képbe került. Első koncertjét hat évvel ezelőtt tartotta egy kis stockholmi bárban, majd egy évre Londonba költözött, ahol nekiállt rögzíteni meglévő anyagait és újakat írni. Mikor hazatért, már készen állt arra, hogy beindítsa karrierjét: magabiztos, saját szerzői világgal bíró énekes lett belőle. Elkezdte feltölteni és megosztani anyagait, és lassan a közönsége is növekedni kezdett. És itt jön a regényes fordulat: idén tavasszal, mire már épp kezdett a svéd színtéren ismert és befutott lenni, és minden sínre került volna, Antonia ráunt a biztonsági játékra, fogta magát és új ihletforrások, kihívások és ötletek után nézve Budapestre költözött, hogy felfedezze magyar gyökereit (eredeti családneve Morvai).
 
A hazai színtérbe gyorsan beilleszkedett, nyári fesztiválok és kisebb romkocsmák színpadán egyaránt gyakran megfordult és rendszeresen zenél együtt a Bohemian Betyársszal is. Csupasz, akusztikus hangszerelésű dalait jól betölti mély, bluesos, de nagy mozgásterű hangja. Dalszövegei vallomásosan élményközpontúak, a szerelmen túl megénekli Buddhához fűződő viszonyát, félelemeit, hullámvölgyeit, de a markáns politikai témáktól sem riad meg. Aktivista lelkű szabad szellem, aki nem fél a világnézetét, az érzelmeit, töprengéseit dalaiban is felvállalni. Antonia Vai jó példa arra, mennyit tud adni a közönségnek ez a szövegközpontú, személyességre építő, nálunk Cseh Tamás óta fájón hiányzó singer-songwriter-kultúra, a téttel bíró, naplószerű, lírai dalok. Most épp egy zenés életregény legizgalmasabb fejezeténél kapcsolódhatunk be, hogy aztán sose akarjuk majd letenni.
Illés
2013.09.15
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.