A Canterbury mesehősök Doverben bírságolnak

E cikk írójának nagy vágya, egyszer az életben kishazánkból elautózni Doveren keresztül Londonba.
Ez még nem valósult meg, de Londonból már sikerült elautóznia Doverbe és útba ejtenie Canterbury-t is. Mindkét városka igen mély nyomot hagyott benne, az egyikben megbírságolták és összetörték a kocsiját, a másikban megtapasztalta az angol egészségügy rendszerét. No, de kezdjük az elején!
 
Londonból alig kétórás autóútra található Dover, Canterbury pedig alig másfél óra.  
 
Canterbury
 
Ez a gyönyörű város a Stour folyó mentén fekszik, a történetével nem fárasztok most itt senkit, akit érdekel guglizzon rá. Több történelmi emlék maradt fenn a városban, köztük a római időkben alapított és a 14. században újjáépített városfal, a Canterburyi Szent Ágoston Apátság romjai, egy normann vár és a valószínűleg legrégebbi angol iskola, a The King's School. Mindezeket kiegészítik és így jól elférnek egymás mellett az újabb korok építészeti alkotásai, mint például a University of Kent vagy a Canterbury Christ Church University. A város nagybetűs nevezetessége nem más, mint a canterburyi katedrális ami Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi anglikán püspökség székhelye. Amint azt Geoffrey Chaucer Canterburyi mesék című művéből (is) tudjuk, a katedrális megépítése óta fontos zarándokhely, mint építészeti műemlék, 1988 óta a Kulturális világörökség része, a Szent Ágoston-apátsággal és a Szent Márton-templommal együtt. A város sétálóutcája kikerülhetetlen, de érdemes is végigsétálni rajta, mert nagyon hangulatos kis utcákba tudunk elkószálni. A már említett normann vár és a Szent Ágoston-apátság romjai egyaránt nyitva állnak a látogatók előtt. A középkori Szent Margit-templom ma a „Canterburyi mesék” háza, amelyben életnagyságú figurák jelenítik meg Geoffrey Chaucer elbeszéléseit. Amit érdemes tudni, hogyha kocsival érkezünk, semmi esetre se akarjunk a belvárosban parkolni, mert horribilis ára van, viszont az A2 autópálya mellett két hatalmas fizetős parkoló található, ahonnan 15 percenként visz be busz a belvárosba, és ugyanilyen gyakran lehet visszajutni is a parkolóba. Az ára pedig egész napra annyi, mint a belvárosban egy órára. Egy mondatban azért megemlíteném, hogy a városi kórház sürgősségi osztálya kifejezetten jó, és frankón úgy pörögnek, mintha a Vészhelyzet következő epizódját forgatnák éppen, és persze teljesen meggyógyítanak egy tüdőgyuladással odatévedt külföldit is. 
 
Dover 

 
Erről a városról esőre nagyon rossz emlékkel rendelkezik a cikk írója, mert az egy dolog, hogy megbírságolták amiért 15 cm-re (!!!) a parkolási vonalon kívül állt meg, aztán beletolattak a bérelt kocsijába, majd miután elfelejtette befizetni a parkolási bírságot (tényleg elfelejtette) két hétre rá BUDAPESTEN bekopogtatott hozzá egy behajtó, akit a doveri parkolási társaság bízott meg. Na, de Dover kihagyhatatlan! A város alig 28 ezer lakossal rendelkezik, szerény véleményem szerint az egyik leghangulatosabb kis angol városka, ahol valaha jártam, még úgy is, hogy ebben a városban magasan a legnagyobb a bűnözés, mint bárhol máshol a környéken. Angliában Dover van legközelebb a kontinentális Európához, távolsága a Calais francia kikötőtől csupán 34 kilométer. Emiatt Dover az Egyesült Királyság egyik legforgalmasabb átkelőhelye évente 18 millió utassal. A doveri kastély nagyon szép és egy dombon áll. Ide mindenképpen ajánlott elsétálni és lenézni a partra, lenyűgöző látvány fogad minket, persze nemcsak kívülről, de belül is érdemes megnézni. Doverben egyértelműen a part és a partra nyíló kilátások ütősek, a varázsa, hogy egyszerre találni nagyon nyüzsgő és baromi kihalt partszakaszokat is. A botanikus kert és a doveri múzeum felejthető, nem feltétlenül kell rohanni és megnézni, Dovernek inkább a hangulatát kell átérezni! 
2013.11.05
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.