Edinburgh

Skócia fővárosában a reptéren érdemes autót bérelni és onnan elindulva felfedezni a környéket, de első körben lássuk a gyönyörűséges, a dél-skót-felföld keleti partján található, a Forth folyó deltatorkolatának déli részén elterülő városkát magát.
Edinburgh felfedezésére nem elég két oldal az újságban, így most inkább csak bemutatjuk nektek a várost, és felsoroljuk a látnivalók igen hosszú sorát.
 
626-ban alapította Northumbriai Edvin, és a 15. században lett Skócia fővárosa, majd a híres edinburghi egyetemnek köszönhetően a felvilágosodás korának egyik központjává vált. Edinburghot gyakran említik úgy, mint a hét dombra épült várost, geológiai értelemben azonban ezek nem dombok, hanem inkább egymás mellett fekvő, eltérő magasságú területek, melyek megadják a városegyedi jellegét.  
 
Edinburgh belvárosát kettéosztják a Princes Street-i kertek széles sávjai, a déli oldal hangulatát pedig az edinburghi vár határozza meg, valamint az óváros hosszú sétánya, amely a hegygerincen fut végig. A vártól közvetlenül nyugatra található a város pénzügyi központja, biztosítókkal és bankokkal, a Princes Streettől keletre elterülő városrészt pedig a Calton Hill 108 méter magas dombja uralja, rajta a 19. században emelt emlékművekkel. Az edinburghi várat és a királyi palotát a Royal Mile köti össze, amely négy szakaszból áll: Castle Hill, Lawnmarket, High Street és a Canongate. A több mérföld hosszú utcát piacterek és olyan történelmi épületek díszítik, mint a Szent Egyed-katedrális és a Bíróság. Az óváros egyre fokozódó zsúfoltsága a 18. században egy új városrész kiépítését tette szükségessé, de a bővüléssel a város szerkezete továbbra is szorosan a Royal Mile vonalához igazodott. A mintegy 300 hektárnyi területen felépült városrész főutcáját George Streetnek nevezték el, amely északi irányban követi az óvárosból induló természetes lankát. East Endnek nevezik a Princes Street keleti végétől induló városrészt, amely magába foglalja a 108 méter magas Calton Hillt az emlékművekkel, illetve Portobello irányába a Holyrood parkot, amelynek déli részén található Artúr széke. Portobello eredetileg egy kis falucska volt amit 1896-ban csatolták Edinburghoz, majd azt követően kedvelt üdülőhellyé vált. 
 
Több mint 800 évvel ezelőtt már virágzó városka volt Leith, fejlődő kikötővel és halászati tevékenységgel, közigazgatásilag 1920-ban csatolták Edinburghoz, jelenleg is a város kikötője, és lakói a mai napig erősen őrzik önálló identitásukat. A dokkok hajdani épületei most gabonatárolóként üzemelnek, és mára a városrész felkapott lakó- és pihenőövezetté vált, amelyben a modern építmények mellett megtalálhatók a régi idők hangulatát idéző, restaurált, 15–17. századi épületek is. A város jelképe a Signal Tower, amelynek a helyén egykor szélmalom működött. 1998 óta itt horgonyoz a Britannia Yacht, amellyel 1956-ban II. Erzsébet királynő érkezett Edinburghba, és a család ezt használta későbbi utazásai során is. Jelenleg Leith egyik fő attrakciója, amely látogatóinak számos emléket mutat be a királyi családról. 
 
Amit meg kell nézni: Edinburghi vár, Holyroodhouse-palota, Szent Egyed-katedrális, Skót Parlament, Skót Nemzeti Galéria, Skót Királyi Akadémia, Skót Nemzeti Könyvtár , John Knox-ház, Királyi botanikus kert, Scott-emlékmű, Skót Nemzeti Arcképcsarnok, Modern Művészetek Skót Nemzeti Galériája, Georgiánus ház, Nemzeti emlékmű és még nagyon sokáig sorolhatnánk...  
2013.11.12
|


Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.