Szín – tiszta – üveg

Panyi Zsuzsi 2007-ben kezdett bele az üvegékszer készítésbe. Mottója azóta változatlan: szín – tiszta – üveg.
Ékszerkollekcióiban a nemes elegancia keveredik a színes üveg ragyogásával. Egyedi, kiváló minőségű munkáit nagyvonalú színek és egyszerű, geometriai formák jellemzik.
 
Mindig is szerettél alkotni? Mivel kezdődött? 
Igen, az első alkotásom alig öt éves koromra datálódik, amikor színes, pink fonalakból egy oroszlánt gombolyítottam a nagymamának. A kor haladtával egyre több kézműves technikát kipróbáltam, mindig leragadva hosszabb időre egy-egy kedvencnél. Végül kikötöttem az üvegnél. Eleinte a hét közben leszabott, összekészített üvegeket vittem bérégetésre, mert nem volt saját kemencém. Majd az első WAMP-os sikerem után alakítottam vállalkozássá a hobbimat. 
 
Honnan merítesz ihletett az ékszereidhez? 
Eredetileg építészmérnökként diplomáztam, a belső enteriőrökből sok inspirációt merítek. Ugyanígy inspirál sok minden más is. A Persona sorozatban külön kollekciókat dedikáltam olyan meghatározó nőknek, mint Edith Piaf, Twiggy vagy Karafiáth Orsi.  
 
Új kollekciódat a Kapsula-t mi ihlette? 
Alkotás közben próbálom a világról alkotott gondolataimat színharmóniában megjeleníteni. Ennek az adott pillanatnak a varázsát zárom egy „időkapszulába” az égetés során. Számomra a kapszula a bezártság, a titokzatosság, átláthatóság közös metszéspontja. Ezt próbáltam üvegbe álmodni és megfoghatóvá formálni. Ez az első teljes kollekció, aminek a medál és a gyűrű része is az általam tervezett fém részekkel készül. A csíkos gyűrűimnél mindig zavart, hogy a gyűrű fém része átsejlik az üvegen, ezt most a tervezésnél kiküszöböltem. Így az áttetsző üvegeken keresztül nem a fém rész, hanem a női kéz sejlik keresztül. Egy ékszer akárcsak a női lélek legyen titokzatos és sejtelmes. Ettől más, mint a többi, különleges, magával ragadó és vonzó!  
 
A weboldal mellett blogot is írsz, milyen témákkal foglalkozol? 
Egy online vállalkozásnál itt lehet a leghatékonyabban bepillantást adni a látogatóknak a színfalak mögé. Az olvasók bepillantást nyernek a műhelyem életében és az ékszerek tervezési folyamatába is. Fontosnak tartom, hogy olyan iparművészeket állítsak reflektorfénybe, akiknek az online jelenléte csekély. A Potya Péntek rovatot ezért indítottam, és hamar ez lett a leglátogatottabb a blogon. Heti rendszerességgel jelentkezik a kezdetektől.  
 
2013.12.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.