Király Fanni

Király Fanni 1971-ben született, két kislányával és férjével Érden él és alkot. Diplomát 1997-ben szerzett a MOME-n fémműves szakon. Az ékszertervezés mellett ipari formatervezéssel, érmek és díjjak tervezésével is foglalkozik. Rajzot, mintázást és tárgytervezést tanít a Corvin Rajziskolában.
Hogyan születnek az ékszereid?
Ékszereim sorozatokat alkotnak, melyek tematikáját én találom ki, de ritkán kiállítások témájához kötődnek, mint például legújabb HAIKU-sorozatom, mely a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum Szamurájok és gésák című kiállítására készült. Ez a tárlat jelenleg a pécsi Modern Magyar Képtárban látható április 27-ig. Nagyon szerencsés vagyok, mert olyan munkám van, amit szenvedélyesen szeretek csinálni, és minden a kezeim közül kikerülő darabnak örülni tudok. Szabadúszó iparművész lévén csak ezzel foglalkozom. 
 
Milyen anyagokkal dolgozol? 
Tárgyaim jórészt ezüstből készített, hordható plasztikák, szinte mindig valamilyen különleges anyaggal kombinálva. Készítettem már ékszereket régi textiltöredékek befoglalásával (TEXTILMENTŐ-sorozat), tűzvészből, elsüllyedt hajóroncsból kimentett faanyag vagy mamutcsont felhasználásával (CSONTOS-FÁS ékszerek). Kísérleteket folytattam a cserzetlen, pergamen kikészítésű bőrök ékszerré alakítására, ebből jött létre a KIMONO- és HAIKU-sorozat. 
 
Alkotásaid közül melyik áll hozzád a legközelebb? 
Az én kedvenceim a pergamenes ékszerek. Mindig új és új darabok születnek a folyamatos kísérletezés során, lenyűgöznek a kibontakozó formák és színek. Fontos számomra e tárgyak irodalmi gyökere is, mind Lao-Ce Tao Te King című munkája, mind az Edo-korabeli haikuk lényeges inspirációs források. 
 
Ékszereid – különösen a nyakláncok – nagyon impresszívek, stílusteremtőek. Hatnak rád a különféle divatirányzatok? 
Tárgyaim hangsúlyozottan függetlenek a mindenkori divattól, nem egyszerűen csinos darabok. Céljuk az, hogy a viselőjük biztonságban érezze magát, a tárgyakba sűrített idő és kulturális rétegek hassanak rá, és erős érzelmi viszony alakuljon ki az ékszerrel. Éppen ezért örülök, ha megismerhetem azt a személyt, aki viselni fogja egy-egy darabomat, így szívesen tervezek ékszert személyes megrendelésre. 
 
Hol találkozhatunk a munkáiddal? 
A kész ékszereket meg lehet vásárolni tőlem is, de országszerte 7 galéria foglakozik a forgalmazásukkal. Ezek részletes listája, illetve bővebb információ a honlapomon, www.kiralyfanni.com található. Itt megrendelhetőek és akár személyre is alakíthatóak a régebbi modellek is. 
2014.01.21
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.