Szezonja van: cékla!

A szezonális alapanyagok olcsók és egészségesek is. Nem üvegházakban, siettetve nevelik, utó érlelik őket, hanem a maguk természetes módján érnek be.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb piacon vásárolni, mert a déli gyümölcsöket leszámítva jó áron találunk hazai termelésű zöldségeket és gyümölcsöket.
 
Nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, süteményekhez, levesekhez és krémekhez is. 
 
Kecskesajtos céklakrém 
 
Hozzávalók: 
6 db közepes méretű cékla 
3 gerezd fokhagyma összezúzva 
2 dl tejföl (20%-os) 
10 dkg friss kecskesajt 
3 teáskanál olívaolaj 
1/4 citrom leve 
só és frissen őrölt bors 
2 csipet za'atar fűszerkeverék 
5 dkg darált dió 
 
Elkészítés: 
 
1. A sütőt 200°C-ra (gázsütő 5-ös fokozat) előmelegítjük, és egy tepsit előkészítünk. A céklákat alaposan megmossuk, és még vizesen alufóliába csomagoljuk őket egyesével. Tepsibe tesszük őket, és 40-50 perc alatt puhára sütjük őket. Egy késsel ellenőrizzük a sütés vége előtt, hogy puhára sültek-e, ha nem, süssük tovább őket. 
 
2. Várjuk meg, míg a céklák teljesen kihűlnek, majd tegyük egy késes aprítógépbe a többi hozzávalóval együtt, és dolgozzuk finomra. Ha nincs ilyen robotgépünk, használhatunk botmixert vagy turmix gépet is. A reszelő finomabbik oldalán is pépesíthetjük a sült cékla gumókat. Jól zárodó üvegben 10 napig tárolhatjuk a hűtőben. 
Tipp: Süthetünk hozzá tortilla chipset, pitát, vagy sima kenyeret is. Mártogathatunk bele nyers zöldségeket is pl. répa vagy karfiol hasábokat is. 
 
Kép forrása: www.beetrootrecipes.co.uk
2014.02.03
|


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.