Walesa - A remény embere

est.hu:
7/10
|
olvasói:
3/10 (5)
Kétségkívül a lengyel Lech Wałesa volt a közép-európai rendszerváltás legmarkánsabb alakja, ahogy a lengyel ellenzéki mozgalom volt a térség legfontosabb, legnagyobb eredményeket elérő tényezője – akármit is gondol a magyar politikai elit önmagáról és szerepéről.
Ez persze nem jelenti azt, hogy maga Walesa egy gáncsnélküli lovag lett volna. Nyilván üzenetértékű, hogy Lengyelország legismertebb rendezője, Andrzej Wajda készített életrajzi filmet a Szolidaritás Nobel-békedíjas alapítójáról, és tette mindezt objektívan, már amennyire ez lehetséges. Bár látványos filmet készített, nem rekordköltségvetéssel dolgozott, ahogy az nálunk lett volna. 
 
Wałęsát (Robert Wieckiewicz) a gdanski hajógyári munkások 1970-es sztrájkja idején ismerjük meg, amelyet a hatóságok vérbefojtottak: hősünk ekkor még egy senki, és mint ilyen tartózkodik a radikális eszközöktől, sőt, amikor letartóztatják, hajlandó aláírni egy besúgói nyilatkozatot, amelyet a történet szerint később megtagad. Innen azonban más ember lesz és a kibontakozó ellenzéki mozgalom élére áll – még akkor is, ha nem hívták oda. 
 
Wajda ügyesen présel bele szinte mindent a filmbe, ami fontos lehetett: magát a mozgalmat, a hatóság reakcióit, a nemzetközi közvélemény hatását, Walesa magánéletét – ami nyilván fontos kontraszt a politikához képest, miközben nem próbál meg didaktikus lenni, és nem akar szentet csinálni a nagyszájú , harsány és elég öntelt Walesából. Robert Wieckiewicz visszafogottan ad vissza egy korántsem visszafogott egyéniséget, Agnieszka Grochowska pedig humorral és szívvel játssza el a nagy ember szerény feleségét. 
Vízer
2014.03.14
|
Walesa. Czlowiek z nadziei
lengyel életrajzi film, 127 perc, 2013
Lech Walesa magánéletét és vezéralakká válásának krónikáját ismerhetjük meg, és egyéniségén, küzdelmén keresztül beleláthatunk a kommunizmus okozta elnyomás rémségeibe.
Rendező:

Andrzej Wajda

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2014. március 20.


Film premierek

Hóember

amerikai-angol-svéd krimi, 119 perc, 2017

My Little Pony: A film

amerikai-kanadai animációs film, 99 perc, 2017

HHhH – Himmler agyát Heydrichnek hívják

amerikai-angol-belga-francia háborús film, 120 perc, 2017

Happy End

francia-német-osztrák filmdráma, 107 perc, 2017
Játék
A Magyar Nemzeti CirkuszRichter eddigi legnagyobb volumenű produkcióját láthatjuk a Sportcsarnokban.
Filmek a TV-ben
18:15
A Jane Austen könyvklub
amerikai romantikus vígjáték, 2007
18:20
Egyszer Len
amerikai-kanadai vígdráma, 2015
18:25
Emlék
belga-francia romantikus filmdráma, 2016
18:45
Részeges karatemester
hongkongi akcióvígjáték, 1978
18:50
A sátán kutyája
angol vígjáték, 1978
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.