Faragó Richard a harmadik BL-döntőjére készül

Faragó Richard a Real Madrid-Atlético Madrid Bajnokok Ligája-döntővel húszéves jubileumot ünnepelhet: 1994. május 18-án közvetíthette először az elitliga fináléját, a mostani pedig már a harmadik ilyen alkalom lesz. A Sport TV színeiben viszont az első, így aztán a jubileum egyben debütálás is.
Nem rossz döntővel kezdődött meg a BL-utazása húsz éve! 
 
Nem éppen, még ha mindenki más eredményre is számított. 1994-ben négy nullára nyert a Milan a Barcelona ellen, holott inkább azt gondoltuk, majd a Barca nyer négy nullára, merthogy akkor is fantasztikus csapata volt. 
 
Most is van egyértelmű esélyese a döntőnek. Ön melyik táborba tartozik: abba, amely a Realt látja elöl, vagy abba, amelyik képesnek tartja az újabb csodára az Atléticót? 
 
A józan ész azt mondatja, egy meccsen a Real az esélyes. De a Barca-Atlético előtt is azt mondtuk, a hazaiak egy mérkőzésre felszívják magukat, és hazai közönség előtt begyűrik riválisukat. Ezért sem merek most állást foglalni. Most már nem gondolom azt, hogy egy találkozón a Real az esélyes. Persze, ha mindenképpen tippelni kell, akkor a Realra voksolok.  
 
Az egyik kedvence az amerikai futball, amelyben egy-egy győzelem elképesztő adrenalinlöketet tud adni. Fociban mekkora lökést kaphat az Atlético a bajnoki diadalból? 
 
Hatalmasat. Ebből kiindulhatunk az esélylatolgatásnál is. Előtte az éves teljesítménye miatt sem volt rossz lelkiállapotban, de az utolsó forduló eredménye még egy pluszt adhat neki. Főleg úgy, hogy megsérült Diego Costa és Arda Turan. Nagyon kevés csapat tudja túlélni, ha az első húsz percben elveszíti a szerintem legjobb két játékosát. Az Atlético mégis kihozta 1-1-re a csatát. És azt se feledjük, Diego Simeone miként motiválja az öltözőben az embereit, egészen káprázatos, ahogyan ezzel a csapattal bánik. 
 
Mint Tony D’Amato a Minden héten háború című amerikaifocis filmben. 
 
Simán kinézem Simeonéból is azt a motivációs beszédet. Ez is sokat számít, meg az is, hogy sok lesajnált játékos van az Atléticóban. A keret erősségét, a játékosok egyéni képességeit elnézve, a Realnak három-négy góllal kellene nyernie, de ebben az Atléticóban van valami plusz… 
 
Ami akár végleg tönkre is teheti a Real szezonját, amit kimondottan a BL-re tett fel. El lehet bírni, hogy valakinek ezen az egy mérkőzésen áll vagy bukik az idénye? 
 
Valószínűleg nagyobb is a nyomás a Realon. A játékosai valószínűleg tudják, egyénileg jobbak, mint az Atlético futballistái. Ebből olyan presszió alakulhat ki, ami rosszul is elsülhet. Főleg, ha egyesek félig egészségesen lépnek pályára, ami Cristiano Ronaldo esetében okvetlenül fennáll. 
 
Akkor is játszik, ha tudja, három hét múlva jön a világbajnokság? 
 
Kemény, nehéz kérdés ez… Ronaldónál és Benzemánál ez fontos, Bale-nél nem. Ha abból indulok ki, hogy a Realnak a tizedik rendkívül fontos… 
 
Portugáliának viszont az első lehet. 
 
De neki kisebb esélye van világbajnokságot nyerni, mint a Realnak hozni ezt az egy mérkőzést. Szerintem Ronaldo mindent feltesz erre a döntőre. Ha úgy adódik, lesz elég ideje felépülni. A Reallal egyszer lehet tizedik Bajnokok Ligáját nyerni, nem hiszem, hogy bárki is visszafogná magát. Még ötven százalékosan is bevállalja. 
 
A kommentátor hogyan tud készülni olyan mérkőzésre, amelynek résztvevőit heti rendszerességgel láthatja mindenki a Sport TV-ben? 
 
Ugyanúgy, ahogy a többi meccsre. Amilyen információhoz hozzájutok, azt magamévá teszem. Nem készülök többet egy ilyen találkozóra, mint egy NFL-mérkőzésre. Mondjuk annál többet nem is lehet. A szombati résztvevőket a Real vagy az Atlético szurkolói jobban ismerik, mint én. Nekik nehéz sok újat mondani. Nekem főleg azokra kell összpontosítanom, akik ezt az egy meccset nézik meg ebben az évben. 
 
Hogyan kell elképzelni Faragó Richard döntős napját? 
 
Az biztos, hogy az indulás pillanatáig készülök. De nem csupán én, bárki más. Aztán glancba vágja magát, hogy a bejelentkezésnél kinézzen valahogyan. A stadionban pedig nem csupán az a lényeg, hogy a közvetítés rendben legyen, hanem az is, hogy megtaláljunk mindent. A sajtóközpontot, a kommentátorállást, a bejelentkezés helyszínét, mindent. 
 
Van egyfajta napi protokoll? 
 
Nincs. Egy nappal korábban, az edzéseken mindent látni fogok. És a hely nem ismeretlen, hiszen ha már jubileum, akkor elmondhatom, tíz éve az Európa-bajnokság döntőjét is én közvetíthettem a Luz-stadionból. 
 
Ott Ronaldóék szépen fejre álltak. 
 
A mai napig emlékszem az arcára. Most külön pluszt jelenthet neki, hogy a saját otthonában lehet BL-győztes, még ha nem is a Sporting, hanem a Benfica arénájában. De visszatérve az eredeti kérdésre: nincs pályabejárás, az a lényeg, hogy mindent megtalálj. Arra nincs idő, hogy 2-3 órát üljek egy helyben, és szuggeráljam magamba, hogy ne gabalyodjon össze a nyelvem. Nyolcszáz dolgot kell megcsinálnom. A 801. lesz a kommentálás. 
 
Mennyire nehéz úgy dolgozni, hogy egy ország figyeli? 
 
Ebbe nem szabad belegondolni. 
 
Ki a mérce? 
 
Én magam. És akinek természetesen sohasem felelek meg. Próbálkozik az ember, de húsz év alatt még egyszer sem jött össze. Most újra nekiugrok. 
 
És vajon hányszor ugrik fel? Hányszor köszön vissza a plakátokon lévő, Ricsi-féle gólöröm? 
 
Nem hiszem, hogy nulla nulla lesz. Bár ez a Milan-Juventus előtt is igaz volt, és nem túl jó előjel, hogy akkor is Ancelotti volt az egyik edző. Kell jönnie üzenetnek a Sport TV Góóólöröm-játékára, mondjuk kétszer. Benne van az iksz, a hosszabbítás és a tizenegyespárbaj a meccsben, csak hogy még nagyobb dráma legyen. Nem akarok nulla nullát közvetíteni. Legyen gól, és jöjjenek az üzenetek. 
 
 
Real Madrid – Atlético Madrid (BL-döntő):
 
2014. május 24., 19.00, Sport1 HD (élő); Faragó Richard az Estádio da Luz-ból kommentál  
 
(forrás: Sport TV)
 
 
2014.05.23
|


Filmek a TV-ben
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:01
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 12. rész
04:03
Pat, a kutya
2017, 15. rész: Becsapva
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 5. rész: Malac mentés
04:06
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 13. rész
04:10
Game Shakers
II. évad, 206. rész: Spitty Llama
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.