Szedd magad! – Hívogató eperföldek

Mivel az idei enyhe tél miatt az összes gyümölcs egy-két héttel előbb érik, érdemes még a hétvégén meglátogatni az eperföldeket, hogy idejében begyűjtsük a legszebb szemeket.

Kapcsolódó cikkek

Az érés végén leszüretelt, kisszemű szamócákból főzhetjük a legízletesebb lekvárokat, de persze azonnali fogyasztásra is szedhetünk, hiszen ezekben a szemekben koncentrálódik a legjobban a szamóca összehasonlíthatatlanul finom és simogató íze. És hogy miért éri meg nekünk a hajlongás? Így egészséges és friss áruhoz juthatunk, a nekünk legjobban tetsző gyümölcsöket szedhetjük le, testmozgásnak sem utolsó, és nagyszerű közösségi élményben lehet részünk. Nem beszélve az áráról, a piaci és bolti ár töredékéért juthatunk hozzá az általunk leszedett eperhez. Ez mostanában 430 Ft/kiló, 10 kiló felett 395 Ft.
 
Hogyan készüljünk a szüretre? 
 
Ha szerencsénk van, napsütéses időt élvezhetünk a szüret alatt, ennek megfelelően gondoskodnunk kell a folyadékpótlásról, a napvédőkrémről, és jó, ha van rajtunk egy szalmakalap. A szúnyogok nagyszerűen érzik magukat az eperlevelek alatt, kora reggeli, vagy késő délutáni szüretnél szinte biztos, hogy találkozni fogunk velük; legyen nálunk szúnyogriasztó is! Az arra érzékenyeknél egy kiadós eperszüret után apró, viszkető kiütések jelenhetnek meg az alkarokon, illetve a lábszárakon, vagyis ott, ahol érintkeztek az eper levelével. Ez az apró szőröknek köszönhető, amik beborítják a leveleket, de szerencsére veszélytelenek, esetleg egy kis kalciumpótlás hamarabb eltűnnek. 
 
Fontos a megfelelő edény is a szürethez, célszerű kisebb kosarakat vagy dobozokat beszerezni az alkalomra. Ne pakoljuk dugig a tartókat, maximum 4-5 szem kerüljön egymásra, különben nagyon összenyomódnak, és használhatatlanok lesznek. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne a gyümölcsöt fogjuk meg, hanem a kocsányt két ujjunk közé csípve próbáljuk leszedni, így nem sérülnek a szemek, és tovább eltartható a termés. Ha hazaértünk, érdemes azonnal szétválogatni a gyümölcsöket, a sérült szemektől váljunk meg! Utána a maradékot vagy azonnal használjuk fel, vagy tegyük hűtőbe, 2-3 napig eláll. Mindig csak annyit mossunk meg, amit azonnal fel tudunk használni. 
 
Hol találsz eperföldet? 
 
Érd: 7-es főút Érd elkerülő szakasza alatt 
GPS koordináták: A 7-es főútról az ültetvényre vezető földutat jelöli 
Keleti hosszúság: 18.89251 Északi szélesség: 47.36250 
Mindennap: 8–19h 
 
Solymár: 10-es főúton a 218-as busz Kövesbérci úti megállójánál 
GPS koordináták: Az ültetvényre bevezető földutat jelöli. 
Keleti hosszúság: 18.98250 Északi szélesség: 47.59142 
Mindennap: 8–19h 
 
Budakalász – Lupa-sziget: 11-es főút Lupa-szigeti elágazásnál a Duna gátjánál 
GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.07906 Északi szélesség: 47.61806 
Mindennap: 8–19h 
 
Pomáz: Dobogókői út mellett, bejárat a KPM-hez vezető úttal szemben 
GPS koordináták: Keleti hosszúság: 19.04804 Északi szélesség: 47.64598 
Mindennap: 8–19h 
 
Szigetszentmiklós: Csepelről Szigetszentmiklósra vezető út mellett, a Shell benzinkúttal szemben a Szigetszentmiklós táblánál 
GPS koordináták: A Csepeli útról az ültetvényre bevezető földutat jelöli 
Keleti hosszúság: 19.04735 Északi szélesség: 47.36168 
Mindennap: 8–19h 
 
Miért érdemes?  
 
Alacsony kalóriatartalma mellett kimagasló mennyiségű C-vitamint tartalmaz, ezenkívül vas-, kalcium,- és magnéziumtartalma is figyelemre méltó. Olyannyira, hogy több száz évvel ezelőtt gyógynövényként kezdte karrierjét, majd dísznövényként használták (magas vérnyomásra, ízületi fájdalmakra, vértisztításra stb.), és csak a XIV. században kezdték a gyümölcsét fogyasztani. És milyen jól tették! Kiváló desszerteket lehet belőle készíteni, nem beszélve a lekvárról, de nyersen fogyasztva, esetleg egy kis tejföllel – édesszájúaknak porcukros tejföllel –, citromlével meglocsolva isteni csemege! De készíthetünk gyümölcssalátát, turmixot, koktélokat is belőle, és ha mindent kipipáltunk, és még mindig van eprünk, nekiállhatunk ennek az egyszerű, vajas tésztás, morzsás receptnek, nem fogunk csalódni! 
 
A tésztához:  
 
10 dkg puha vaj  
1 db tojás  
5 dkg porcukor  
7,5 dkg liszt  
1 citrom vagy lime reszelt héja 
 
Az epres részhez:  
 
20 dkg eper (vagy amennyi ráfér)  
3 dkg barna cukor  
3 dkg liszt 
 
A morzsás részhez:  
 
5 dkg hideg vaj  
5 dkg barna cukor  
7,5 dkg liszt 
1. Először a morzsás részt készítsük el! A vajat és a cukrot gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk (konyhai aprítógép erre tökéletes), majd a lisztet is hozzáadjuk, az elkészült morzsát hűtőbe rakjuk. 
 
2. A tésztához a puha vajat kikeverjük a tojással és a porcukorral, majd beletesszük a lisztet és a citrom, illetve lime héját. 
 
3. Az epret mossuk, csumázzuk, összevágjuk, és óvatosan elkeverjük a cukorral és a liszttel. 
 
4. A tésztát a forma aljára öntjük, elegyengetjük, ráhalmozzuk az epret, és a végén megszórjuk a morzsával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40–45 percig sütjük. 
bj
2014.06.02
|


Játék
Egészen új, egyszerre mikro- és makroszintre viszi a Marvel Moziverzumot A Hangya és a Darázs!
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.