Budapestre érkeztek a „hős Vitézek”

Bálint Gáspár és Bálint F. Gyula, a Vitéz Kürtős Team jótékonysági expedíciójának megálmodói ma délben, több mint két hetes evezést követően kikötöttek a Kopaszi-gáton, ahol a Kürtős dal mellett nagy örömujjongás és taps fogadta a bátor kalandorokat.
A küldetés résztvevői már több mint 1000 kilométert teljesítettek, és Budapesttel együtt három fővároson is áthaladtak, így Bécs, Pozsony és a magyar főváros után már csak Belgrádot kell bevenniük a srácoknak. Bécstől biciklisek is csatlakoztak hozzájuk, ők vezették fel a hősöket.
 
„A túra elején ugyan sokat küzdöttünk, nagyon fájt a tenyerünk, a napi 70-75 kilométer kajakozás rendkívül fárasztó, de túllendültünk a kezdeti nehézségeken. Mindketten fogytunk vagy 3 kg-ot, a vállunk szélesedett, erősödött, még ha ezt most annyira nem is látszik” – nevetett Gáspár, aki végig maximális odaadással hajtotta a kajakot, olyannyira, hogy a lelkesedést egy „S” kanyarulat is jelzi az evezőn. 
 
A Vitéz Kürtős Team június elején indult hódító útjára: a csapat a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig kajakozik, hogy a túra végén, a Duna-deltába érve egy elmaradott, kis községet, C.A. Rosettit és a környező 4 települést egy defibrillátorral segítse. Emellett természetesen elmaradhatatlan cél a hagyományos, erdélyi finomság megismertetése mind a határon belül, mind a határon túl élőkkel. 
 
„Gáspárral remekül összeszokott páros vagyunk, nem ez az első alkalom, hogy közösen kalandozunk, így elég jól ismerjük egymást. Persze olykor mi is nehezen működtünk együtt, eltértek a véleményeink, de ezeket a súrlódásokat sikerült hamar megoldanunk. Nekem az egyik legnehezebb pillanat az volt, amikor a Duna kivirágzott, így óriási erőfeszítés kellett, hogy átjussunk azon a szakaszon. Talán vasvillával egyszerűbben ment volna a növények sűrűjében, mint evezővel” – mesélt lelkesen kalandjaikról Bálint F. Gyula, akit legjobban a változatos tájak és a Duna menti kastélyok nyűgöztek le. 
 
„Meglepődtünk, mert külföldön is sokan ismerték a kürtőskalácsot, és szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy megnyalták mind a tíz ujjukat, annyira ízlett nekik. A délutánok persze már nehezebbek voltak, de azért mindig maradt energia kalácsot sütni, jó volt látni a helyiek örömét” - teszi hozzá Gáspár, akinek egyedül a monotonitás leküzdése okozott egy kis gondot, de megoldotta ezt is. 
 
A csapat most kicsit megpihen, de augusztus elején folytatja a küldetést, ugyanezzel a párossal, és lendülettel, azonban kiegészülve Donka Attilával, a Vitéz Kürtős Team tiszteletbeli tagjával. A „Vitézeknek” még 1640 kilométert kell teljesíteniük, augusztus végére érik el a Duna-deltát. Az október 10-12. között megrendezésre kerülő II. Kürtőskalács Fesztiválon be is mutatják a túráról készített dokumentumfilmet. 
2014.06.25
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.