Nyári levesek főzés nélkül

A nyári hőség nem hozza meg az ember főzési kedvét, amikor a kinti hőmérséklet is 30 fok feletti, ritkán vágyunk a konyhába, hogy rádobjunk még pár fokot az amúgy is nehezen viselhető melegre.
De enni akkor is kell, most bemutatunk két frissítő, főzést nem igénylő levest, aminél a kánikulában talán nem is kell több, nem véletlen, hogy a mediterrán országok büszkélkednek a legtöbb ilyen jellegű recepttel. Nem terheli meg a gyomrot, és gyorsan el is készül.
 
Az első versenyzőnk a hideg uborkaleves, ami a bolgároknál taratorként hódít, és nagy népszerűségnek örvend. A hozzávalók tekintetében is egyszerű levesről beszélünk; 1 kígyóuborka, 2 pohár natúr joghurt, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 ek. olivaolaj, egy marék dió és némi zöldfűszer kell hozzá. Az uborkát olyan apró kockákra vágjuk, amennyire csak tudjuk, sózzuk-borsozzuk, és rányomjuk a fokhagymát. A joghurtot vízzel higítjuk sűrű leves állagúra, belekeverjük az olajat, majd a keveréket ráöntjük az uborkára. Zöldfűszerként használhatunk hozzá petrezselymet és kaprot vegyesen, de ha még hűsítőbbé akarjuk tenni, egy marék mentával is megszórhatjuk. A végén hozzátesszük az apróra vágott diót. Fogyasztás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni. 
 
A spanyoloknál a gazpacho a favorit; igazi vitaminbomba leves, ami nem mellesleg nagyon finom is! A nyári idényzöldségek szinte mindegyike szerepel a hozzávalók listáján, ebből következően ez egy kicsit több munkát igényel, mint az előző leves. Lássuk a hozzávalókat listázva; 
 
1 kg érett paradicsom hámozva és kimagozva 
15 dkg uborka meghámozva, kimagozva 
10 dkg nagy fejű vöröshagyma vagy főzőhagyma 
20 dkg kaliforniai zöldpaprika 
1-2 gerezd fokhagyma 
10 dkg szikkadt fehérkenyér (vagy baguette) 
4 dl extra szűz olívaolaj 
1 dl sherryecet 
1 l víz 
só, bors 
 
Kétféleképpen készíthetjük el ezt a levest; a hagyományos módon, ami kicsit hosszadalmasabb, de finomabb, vagy az azonnal ehető változat szerint – áztatás nélkül –, ami gyorsabb, de nem a tipikus andalúz gazpachót kapjuk. Alberto Herráiz, egy népszerű spanyol séf egy egész kötetet szentelt a gazpachónak. Szerinte négy lépés szükséges a tökéletes ízű és állagú leves eléréséhez. Az első az áztatás vagy puhítás, amikor a meghámozott és felaprított hozzávalókat (a kenyeret is) sóval, ecettel és olajjal nyakon öntjük, és a keveréket egy-két napra légmentesen lezárva hűtőbe tesszük. A második az összezúzás, turmixolás, amikor a beáztatott összetevőket egyneművé turmixoljuk. Érdemes alacsony fokozaton aprítani, így kevesebb levegő kerül bele, és jobban megőrzi a színét és tápértékét is. Harmadik az emulziókészítés, amikor fokozatosan még további olajat csorgatunk bele, és közben folyamatosan keverjük, hogy ne váljon szét az olaj és a zöldséges keverék. Negyedik a higítás vízzel, ami szintén fokozatosan történik, az előbb említett okok miatt. Sűrű krémes állagig higítsuk, majd jön az ötödik lépés, a szűrés, amikor az egészet egy nagyobb lyukú szűrőn átnyomjuk, ekkor kapja meg az áhított krémes állagot. 
 
bj
2014.07.04
|


Játék
Egy férfit a mániái tesznek férfivá – gondolja Duncan, aki egy angol tengerparti kisvárosban tanár, és minden tud Tucker Crowe-ról, az amerikai rockzenészről, aki 20 évvel ezelőtt koncert közben lesétált a színpadról, és azóta sem látta senki. És aki most – annyi év rejtélyes hallgatás után – közzétesz egy demót.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.