Kedvenc helyek

„El kell viselniük minket” - Balkan Fanatik

Három év várakozás után jelent meg a Balkán Fanatik új, Feljött a nap című lemeze. Az együttes egyik motorja, Lepe nyilatkozott a Pesti Estnek az albumról, a zenekar körüli állandó változásokról, és hogy miért is nehéz velük együtt dolgozni.
- Aki nincs résen, hamar elvesztheti a fonalat a Balkán Fanatik felállását illetően. Jelenleg Träger Lili (Lilike) az énekesnő, aki ki tudja, hányadik már a sorban.
 
- Lili 2 éve hellyel-közzel a csapattal van. Eleinte az előző énekesnő, Básits Bránka helyettese volt, aztán fokozatosan belerázódott, mígnem tavaly év végétől ő lett a főénekes. Abszolút testhez álló neki ez a feladat, mivel a Zeneakadémián népi ének tanszakon hallgató. 
 
- Számon tudod tartani egyáltalán, hány énekest fogyasztottatok el? 
 
- Akik a zenekar tagjai voltak, azok számon tarthatók. Volt sokakkal ilyen-olyan próbálkozás, együttműködés, azt már nem feltétlenül. Sokan megfordultak az együttes háza táján. Az első garnitúrában például Herczku Ágnes volt az énekesnő, Fibula a Rémemberből az MC és Pásztor Anna a női MC. Ritkán jött össze, hogy ezzel a felállással fellépjünk. Aztán volt még Kovács Nóri, meg Lovász Laci is, utóbbi 1 év után eltűnt. Jelenleg a negyedik felállásnál tartunk. 
 
- Miért van ekkora cserélődés a csapatban? 
 
- Mert akiket felkérünk a közös munkára, azoknak el kell viselniük minket. Elsősorban amiatt, mert van egy határozott, karakteres elképzelésünk a Balkán Fanatik zenei világáról. Persze akinek van olyan ötlete, ami belefér a mi koncepciónkba, tárt karokkal fogadjuk. Továbbá már az is többször előfordult, hogy olyanokkal dolgoztunk együtt, akik erős egyéniségek, és volt, van saját elképzelésük, ízlésviláguk, s ha már eléggé népszerűek voltak, saját zenekart csináltak. Jó példa erre Pásztor Anna, büszkék is vagyunk rá! 
 
- A fluktuáció miatt kellett várni 3 évet a Feljött a nap című lemezre? 
 
- A cserék nem befolyásolták a lemezírást. Folyamatosan dolgoztunk, de mostanra jött össze annyi erős dal, hogy kiadjuk lemezen. Az American Perestroika-lemezünket is 3 évig készítettük. Más kérdés, hogy az ez idő alatt megírt dalokat kidobtuk, és fél év alatt írtunk egy új lemeznyi anyagot. 
 
- Hogyan jellemeznéd az új albumot? 
 
- Populáris lett, az biztos. Valamennyire folytatása az előző, Ölelj magadhoz című lemeznek. Azon mondjuk több volt az indie rock/pop dal, a Feljött a napon pedig jobban belementünk a balkáni mulattatós, táncolós világba. Ezen a lemezen sok track van, a vége felé egészen artisztikus az anyag. Összességében pedig eléggé eklektikus, mint mindig. A koncertjeinken sok új dalt adunk elő, és az látszódik, hogy a közönségnél sikeresek. 
 
- A Balkán Fanatik mellett Ákossal dolgozol, meg egy csomó más projekten. Mivel foglalkozol mostanában? 
 
- Mivel a Balkán Fanatikkal kapcsolatos teendők megszaporodtak, az egyéb munkákat erősen leredukáltam. Ákossal 20 éve vagyok barátságban és munkakapcsolatban, ez folytatódik a jövőben is. Már folynak az év végi Aréna-koncert előkészületei, amely a 2084-es turnéhoz hasonlóan techno-rockos buli lesz. Újdonság, hogy az ex-Bonanz Banzai-os Hauber Zsolt is csatlakozott a múltkori trióhoz. Szóval hál’ istennek sok munkám van, és remélhetőleg ez így is marad. 
Tölgyi Kriszta
2014.07.04
|


Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.