Bringatúrák – Ha kedvünk támad kiruccanni

Nincs annál unalmasabb, mint amikor folyton ugyanazon az útvonalon bringázunk. Érdemes időnként körbenézni, hol kínálkozik egy kellemes túralehetőség. A legtöbb üdülőhely kínálatában szerepel valamilyen kerékpártúra, rendszerint több fajta, hogy a családi kirándulás, de akár egy komolyabb erőfelmérés is szórakoztató program legyen.
Igazán kellemes élményt jelentenek a körutak, mint amilyen a Velencei-tavat megkerülő útvonal is, de fontos a fokozatosság betartása. Ha elsőre egy hosszú, vagy túlságosan nehéz terepen vezető túrára vállalkozunk, nem biztos, hogy teljesíteni tudjuk, a kudarc pedig elveheti a kedvünket a további túrázásoktól” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. A szakember szerint az útvonal megválasztásánál arra is figyelnünk kell, hogy nagyon sok túra főutat is érint, ott pedig 12 évesnél fiatalabb gyerek még szülői felügyelettel sem biciklizhet. A legjobb, ha kerékpárúton vagy kerékpársávon jelölt túrát választunk. Ha magunknak tervezünk útvonalat az interneten, előre bejelölhetjük a pihenőpontokat, de a Garmin kerékpáros gps azonnal szintrajzot is készít.  
 
Sokat adhat hozzá a kirándulás élményéhez egy képzett, a környéket jól ismerő túravezető jelenléte is. Ha igazán extrém kalandra vágyunk, ő biztosan a segítségünkre lesz. 
 
További infó: facebook.com/velencebike; holkerekparozzak.hu; kerekparosklub.hu/kerekparos-terkepek; kerekpartura.com 
 
Kerékpárszállítás – Autóval vagy vonaton? 
 
Ha az ország egy távolabbi részén szeretnénk bringázni, gondoskodnunk kell a bicikli oda- és visszaszállításáról. Az autó vagy a vonat a kényelmesebb választás? Mindkettőnek van előnye és hátránya is. HÉV-en, vonaton csak kijelölt helyen szállíthatunk biciklit és sajnos figyelni kell arra, hogy nem minden vasúti szerelvényhez csatolnak kerékpárszállító kocsit. Ekkor sem kell azonban kétségbe esni, megoldás így is akad. 
 
Vannak olyan kocsik, ahol az utastér egy részében szállíthatunk kerékpárt, egyébként pedig a szerelvények első és utolsó 2. osztályú kocsijába 2–2 bringát akkor is feltehetünk, ha egyébként nincs kijelölt kerékpárszállító rész” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. 
 
Ahogy magunknak, úgy a biciklinknek is elővételben váltsunk jegyet, a túra költségeibe pedig kalkuláljuk bele, hogy külön kell fizetni a kerékpárszállításért. A legtöbb bringás a kerékpárja mellett utazik, ha erre nincs lehetőségünk, az egy családhoz tartozó bicikliket láncoljuk össze. A biztonságos rögzítéshez jó szolgálatot tehet még néhány gumipók is. Az értékesebb – és könnyen leszedhető – kiegészítőket mi magunk szedjük le, még mielőtt másnak jut eszébe ugyanez. 
 
A lopástól kevésbé kell tartanunk, ha autóval szállítunk biciklit. A legtöbben tetősínhez rögzítik a kerékpárt. Ennek előnye, hogy négy, akár öt bringát is szállíthatunk egyszerre, viszont érezhetően megugrik az autó fogyasztása. Kisebb légellenállást akkor kapunk, ha vonóhorogra rögzített kerékpártartót használunk. Hasonlóan jó megoldás az ötödik ajtóra szerelt tároló, de ebből nem nagyon lehet olyan fajtát találni, amelyik rendszeres használattal ne sértené meg a fényezést. Persze az a leggazdaságosabb, ha az első kereket kivéve a csomagtérbe tudunk pakolni.  
 
Továbi infó: mav-start.hu/kerekpar; kerekparszallitas.lap.hu
 
 
 
2014.07.08
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.