„Szerintem fontos, hogy egy tévéfilm ne akarjon mozifilm lenni” - Madarász Isti

A Svábhegy egyik impozáns, romos épületében száz évet ugrunk vissza az időben. Egy régimódi kávéháznak berendezett teremben filmforgatás folyik. Rejtő-adaptáció készül, A fekete múmia átka, amit az ígéret szerint jövőre vetít majd a köztévé. A rendezőt a forgatási szünetben csíptem el.
Hol fedeztétek fel magatoknak ezt az izgalmas budai helyszínt? 
 
Ez egy volt tüdőszanatórium, ami már bezárt huszonöt éve. Kívülről látszik rajta, hogy esik szét, de belülről még használható. Először egy kávézót kerestünk, de nincsenek már ilyen típusú, XX. század eleji stílusú kávézók. Mind fel lett egy picit újítva, nekünk meg pont egy kopottabb helyre volt szükségünk. Ráadásul, ha találtunk is volna, egy se zárt volna be a kedvünkért három hétre. Így jött, hogy inkább egy hasonló hangulatú termet keresünk valahol, amit majd berendezünk, és a látványtervezőnk ajánlotta ezt a helyet. Pont annyira van lepukkanva, ahogy az nekünk kell. 
 
Miért épp egy kevésbé ismert Rejtő-történetre esett a választásod? 
 
Van egy ilyen mondás, miszerint Rejtőt lehetetlen megfilmesíteni, épp ezért bátor ember az, aki a klasszikusaihoz nyúl. Ez az írása magában hordozza Rejtő összes fontos stílusjegyét, viszont mivel nem ismerik annyian, kisebb az elvárás felénk. Ráadásul a Rejtő-történetek általában nagyszabásúak - légió, sivatag stb. -, ez meg egy kávéházban játszódik. Ez nagy áldás, mert pont egy tévéfilmes keretben meg tudjuk oldani. Persze nem akartuk, hogy az egész annyi legyen, hogy emberek ülnek és dumálnak, így csavartunk egyet rajta. Mivel a sztori ponyvaírókról szól, akik a kávéházban a regényeikről beszélgetnek - kicsit önéletrajzi ihletésű darab az életműben -, úgy gondoltuk, hogy izgalmas lenne, ha ezek a kitalált történetfoszlányok megjelennének a filmben is. Viszont minden külső helyszín is itt van berendezve a kávéházban. Van egy ilyen kis sufnituningos, színházas feelingje, ami szerintem pont illik a ponyvaregények összetákolt világához. 
 
Egy ilyen tévéfilmet is csak nyáron lehet leforgatni? A színházak miatt a magyar színészek még mindig csak ilyenkor érnek rá? 
 
Viszonylag sok, tizennégy színészünk van, ráadásul mindig sokan kellenek egy jelenetbe, szóval nem tudtuk úgy szétdobálni a munkát, hogy most te forgatsz két napot, utána meg majd te hármat... Állandóan itt kell lenni hat-nyolc színésznek, és ezt nagyon nehéz egyeztetni. Nyáron könnyebb lesz, gondoltuk mi. Ez az elmélet azonban megdőlt. Nyáron a színészek még elfoglaltabbak, mert ugyanúgy dolgoznak, és még el is akarnak menni nyaralni. 
 
A főszerepet Schmied Zoltán játssza. Az ő szerepéről mondanál valamit? 
 
Ő Plock, a specialista, aki már alig ír regényt, helyette inkább megoldja mások problémáit. Ő tartja a kávéházi regényírás világrekordját: A kalifa bosszúját tizennyolc perc alatt írta. Van neki egy sötét titka: csődbe ment, mert kiadta a Nekem fáj című verseskötetét kemény kötésben, ezer példányban, de csak hat darab fogyott belőle. A kiadást kölcsönből fedezte, szóval egy csomó pénzzel tartozik, és pont aznap jár le a törlesztési határidő, amikor a film játszódik. A hely tulajdonosa, az Örmény felajánl neki egy egyezséget: ha Plock pár óra alatt megír a legkisebb fiával egy ponyvaregényt, akkor elengedi az adósságát, és vesz tőle ötszáz darab verseskötetet. 
 
Rejtő írásának eredeti címe A detektív, a cowboy és a légiós volt. Miért változtattátok meg? 
 
Mert nagyon hosszú. Nem fér ki majd a teletextre. Kitaláltuk, hogy valami durva ponyvacímet adunk neki helyette. Az első ötlet még Az elátkozott kastély átka volt, de azt leszavazták. Aztán amikor a forgatókönyv készült, a Plockék által írott könyvnek is címet kellett adni, és ekkor jött A fekete múmia átka, ami végül a filmünk címévé is vált. 
 
A címen kívül is sok változtatásra volt szükség? 
 
A filmek nem nagyon működnek sztori nélkül, márpedig az eredeti Rejtőnek nem volt igazi története. Megfogtuk a szereplőket, a kisregény anekdotáit újrarendeztük, és adtunk neki egy ívet. De a hangulathoz és a könyv világához ragaszkodtunk. 
 
Sosem gondoltatok arra, hogy tévéfilm helyett mozifilmet forgassatok? 
 
Nem, mert ebben a történetben nincs annyi. Szerintem fontos, hogy egy tévéfilm ne akarjon mozifilm lenni. Viszont az megfordult a fejünkben, hogy ha ez a film annyira jól sikerül, amennyire szeretnénk, talán neki mernénk állni egy ismertebb Rejtő-könyv adaptációjának is. 
 
Melyik lenne az? 
 
Már nyolc éve megvan ez a tervem: a Csontbrigád. Az egyetlen nem vicces Rejtő. 
 
Tulu
2014.07.10
|


Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
22:35
Elhagyott szoba
amerikai horror, 2007
22:40
John Carpenter - Vámpírok
amerikai horror, 1998
22:50
A hírnök 2: A vég kezdete
amerikai horror, 2009
23:05
A holló 2.: Angyalok városa
amerikai akciófilm, 1996
23:05
Megölni Istent
spanyol horrorvígjáték, 2017
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
22:30
Angelo rulez
2017, IV. évad, 43. rész: A jövőnk
22:30
Rejtélyek Tesz-Vesz városban
I. évad, 3. rész
22:30
Vízcsepp Mester kalandjai
ausztrál-szingapúri animációs sorozat (ism.)
22:32
Grizzy és a lemmingek
2016, I. évad, 22. rész: Kincses medve
22:39
Grizzy és a lemmingek
2016, I. évad, 23. rész: A medve legjobb barátja
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.