Tandoori és tárcsás látványkonyha a Krisna-völgyi Búcsúban

Július 18-20. között kerül megrendezésre a Krisna-völgyi Búcsú, ahol a számtalan programon kívül indiai ízekkel is ismerkedhetnek a látogatók. Az Ökoporta részeként üzemel a tandoori látványkonyha, ahol a hagyományos naan kenyér mellett uttapam is készül.
Az uttapam a pizzafélék egészséges, indiai változata, melyet tandoori kemencében készítenek. A tandoori kemence a 16. századtól terjedt el Indiában. Az agyagkemence félig a földbe van ásva, melynek aljára faszenet tesznek, belsejében nyárson sülnek a zöldségek, oldalára pedig lepény kenyereket tapasztanak. Az így készült ételek különlegesen finomak lesznek, nem véletlenül terjedt el ez a sütési mód India határain kívül is, szerte a világban. 
 
Akinek nincs lehetősége a Krisna-völgybe látogatni, próbáljon meg otthon uttapamot sütni. Kicsit időigényes, de a végeredmény mindenkit kárpótolni fog. Kedvcsinálónak álljon itt az egyik legkedveltebb uttapam receptje a Krisna-völgy szakácsaitól. 
 
Hozzávalók: 
 
3 dl urad dhal (egyfajta hüvelyes, fekete lencse) 
 
1 dl rizs 
 
3 kk só 
 
apróra vágott zöldségek: pl. paradicsom, pritamin paprika, cukkini, reszelt gyömbér, főtt kukorica 
 
egy nagy csokor apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem 
 
Elkészítés:
 
Az uttapamot előző nap kell elkezdeni! 6 órára külön-külön beáztatjuk a rizst és az urad dhalt bő vízbe. 
 
Ha letelt a 6 óra, egymás után leturmixoljuk mindkettőt egy kevés víz segítségével. Krémes, sűrű palacsintatészta jellegű masszát kell kapnunk. Összekeverjük, megsózzuk, lefedjük az edényt, és további egy éjjelen át állni hagyjuk. Másnap ellenőrizzük az állagát, ha túl sűrű, vízzel higíthatjuk. 
 
Kissé kiolajozunk egy palacsintasütőt, beleteszünk egy kisebb merőkanál tésztát, és kerekre formázzuk. A tetejét kirakjuk zöldségekkel és zöldfűszerrel. Ha az alja megsült, megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Kókusz csatnival vagy zöldcsatnival (csípős szósszal) tálaljuk. 
 
Egy másik jellegzetes indiai finomság a lassi, ami egy hűsítő joghurtos ital, melynek elkészítéséről itt olvashatsz.
 
Aki szeretne többet megtapasztalni a tandoori és tárcsás konyha látványos különlegességeiből, látogasson el a Krisna-völgyi Búcsúba július 18-19-20-án!
 
(forrás: bucsu.krisnavolgy.hu)
 
2014.07.16
|


Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.