Biciklivel a tó körül

A kicsit is rutinosabb kerékpárosok – akik a saját lakóhelyük környékén már minden alkalmas túraútvonalat bejártak, és új kihívásokat keresnek – edzettségi állapotuktól függően választhatnak a magyar tavakat megkerülő kerékpártúrák közül. Kezdésnek talán a legideálisabb a Velencei-tó.
A teljesen kezdők is találnak maguknak kellemes túraútvonalat a Velencei-tónál, ahol minimális szintkülönbséggel kell csak megküzdeniük, és lényegében bármilyen, túrázáshoz alkalmas kerékpárral nekivághatnak egy kellemes kirándulásnak. A sportosabbak már bevállalhatják a teljes, 30 kilométeres tókört, az extrémebb kalandra vágyók pedig Sukoró környékén valódi hegyikerékpáros útvonalakat is találnak.
 
„Mindenképpen azt javaslom, hogy fokozatosan emeljük a távot és a túrák nehézségi fokát is. Ne rontsuk el azzal a biciklizés élményét, hogy túlterheljük magunkat, vagy, hogy nem hagyunk elég időt a látványosságok megtekintésére!” – tanácsolja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. A Velencei-tó már most is teljesen körbetekerhető – 90 százalékban épített, a maradék részen kijelölt utakon – jövőre pedig végig kerékpárút vezet majd a tó körül. Ahol csak lehetett, a part mellett vitték a nyomvonalat, hogy minél szebb tájon kerekezhessenek a túrázók.
  
„Jó adottságokkal rendelkezik a Balaton is, ahol ugyan kevesebb a kerékpárút, de a tó szintén körbejárható. Itt azért már nagyobb távolságok vannak, alaposabb mérlegeléssel kell útvonalat választani.” – mondja Juhász Gyula. A teljes balatoni körút 210 kilométeres, itt is végig tábla jelzi a nyomvonalat. A nyugati medencében körülbelül 160, a keletiben nagyjából 50 kilométeres túrát tehetünk.  
 
Gőzerővel folyik a Fertő-tó körüli bicikliút fejlesztése is. Itt a sógorok előrébb járnak, az osztrák oldalon már végig épített kerékpárút fogadja a túrázókat. Itthon még jó néhány szakaszon csak kijelölt utakon haladhatunk, de hamarosan ez is változik. A teljes kör itt 130 kilométeres. 
 
Sokkal ideálisabb a helyzet a Tisza-tónál, ahol a tó mellett vezet el az EuroVelo 11-es számú nemzetközi kerékpárút. A 150 km hosszú útszakasz különlegessége, hogy nagyrészt a Tisza gátján, 4 méteres magasságban, túlnyomórészt aszfaltozott burkolaton kerekezhetünk, ráadásul egész Európában talán itt a legkisebb a szintemelkedés. 
 
„Ahhoz, hogy kényelmesen tekerjünk, meg tudjunk állni egy-egy látványosságnál, időnként piknikezhessünk, ne tervezzünk be napi 25–30 kilométernél nagyobb szakaszokat. Ha véletlenül mégis lemaradnánk valami érdekességről, a következő túra alkalmával úgyis bepótolhatjuk” – javasolja a szakember. Természetesen csak kitűnő műszaki állapotban lévő, szervizben felkészített, a KRESZ szabályai szerint felszerelt biciklivel induljunk neki bármilyen túrának. Nyáron sok vendéglátóhely van nyitva a tavak környékén, de a szezon végeztével többségük bezár, így mindig bőségesen vigyünk magunkkal folyadékot. Ha keveset, de gyakran iszunk, biztosan nem fogunk kiszáradni. A túrazsákban mindig legyen egy kis szerelőkészlet, tartalék belső, kézi pumpa. Az elszántabbak persze foltjavító készletet is vihetnek magukkal, a borúlátóak pedig napsütéses időben is rakjanak el esőkabátot. Ha nincs rá szükség, megnyugtathatják magukat, épp ezzel riasztották el az esőfelhőket. 
2014.08.04
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.