Hogyan válasszunk magunknak bringát?

Kinőtte a gyerek az előzőt, vagy mi untuk meg a régi drótszamarat? Vegyünk új kerékpárt! De milyet? Ma már akkora a választék, hogy bárki könnyen megtalálhatja a neki legmegfelelőbb darabot, de tudni kell, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe!
„Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak: mire szeretnénk használni a kerékpárt? Egy komoly szaküzletben a hobbitekeréstől kezdve a versenyszerű bringázásig gyakorlatilag bármilyen célra kínálnak biciklit, és persze vannak olyan darabok is, amelyek többfunkciósak. A következő lépés, hogy megtaláljuk a testfelépítésünknek megfelelő méretet – mondja Juhász Gyula, a Tó-sport Kft. ügyvezetője. – Fontos az úgynevezett átlépőmagasság. Szorítsunk be egy könyvet a combjaink közé, amennyire magasan csak tudjuk. Az így mért magasságot a leendő kerékpár típusától függően különböző szorzószámokkal megszorozzuk, így kapjuk meg a vázméretet. Más szorzót kell alkalmazni a mountain bike-oknál, az országúti vagy trekkingkerékpároknál. Mérvadó még a felsőtest, illetve a karok mérete is, ezért fontos, hogy a nagyjából megfelelő méretű biciklik közül a vásárló ki is próbálja a neki tetsző darabokat.”
 
Manapság már nem kötelező a férfiaknak férfivázas, a nőknek pedig női vázas kerékpárt választaniuk. Vannak nők, akik attól érzik masszívabbnak a biciklit, hogy vízszintes a felső merevítője, de vannak férfiak, akik – főleg városi használatra – női vázas darabot választanak, amire például öltönyben, szűk nadrágban is kényelmesen szállhatnak fel. 
 
A váz után a nyeregválasztás a következő, fontos lépés. A VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központban igazán tudományos alapossággal választhatunk magunknak nyerget a Selle Italia „idmatch” rendszere segítségével. „Meg kell mérnünk a csípő, illetve a fenék alapvető paramétereit. Az így kapott adatokból ajánl a program egy nyerget, de ez elsősorban a versenyzéshez ideális darab megtalálásában segít. A túranyergeket az alapján lehet kiválasztani, hogy fenékbetétes vagy betét nélküli nadrágban fogjuk használni leginkább a biciklit. Előbbi esetben nem gond, ha kemény nyerget választanunk, de természetesen olyan nyergek is vannak, amik extra puhák. A zselés tömésnek köszönhetően úgy érezhetjük magunkat, mintha egy fotelben ülnénk. Ha ilyet választunk, biztosan nem okoz gondot egy 30 km-es Velencei-tó kör letekerése – tájékoztat a szakember. 
 
Mivel a kerékpárvásárlás egy hosszútávú befektetés, a minőségre nagyon oda kell figyelnünk. Egy jó bicikli már ránézésre is masszív. Egyenletesek és erősek a hegesztései, nincsenek a vázon felesleges lyukak, furatok. A hajtórendszer szinte hangtalanul dolgozik, a váltásokat simán, kattogás nélkül lehet elvégezni, a fékerő egészen finom mozdulatokkal is adagolható. Egy jó minőségű gyerekkerékpárnak például egy felnőtt férfi súlyát is probléma nélkül el kell bírnia. Egy szaküzletben bátran megbízhatunk, biztosan minőségi kerékpárokat kínálnak. A nagyáruházakban is találhatunk tartós bicikliket, de itt már nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk. 
 
Hasonlóan nagy figyelmet igényel egy használt kerékpár beszerzése. Néhány szakkereskedés vagy szerviz használt kerékpárokat is értékesít. Ezekben szintén megbízhatunk, hiszen általában féléves, teljes körű garanciát vállalnak a kereskedők. Ha kéz alól vennénk bringát, az eladóval állapodjunk meg abban, hogy az adás-vétel előtt egy szakszervizben átvizsgáltatjuk a kiszemelt bringát. Soha ne vegyünk zsákbamacskát! 
2014.08.11
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.