Padlizsán, a jolly joker

Nagymamám mindig azt mondta, ha krumpli van, minden van. Ez a mondat egy kis módosítással szintén igaz; ha a krumpli helyett padlizsánt mondunk, akkor sem tévedünk.
A padlizsán vagy más néven tojásgyümölcs a burgonyafélék családjába tartozik, és elkészítésének számos módja van. Az egyszerű rántott padlizsántól kezdve a rakott vagy töltött padlizsánon át egészen a padlizsánkrémig terjed a lista, csak győzzük mindet kipróbálni.
 
A rántott padlizsánról most nem ejtenénk szót, valószínűleg mindenki ismeri a panírozás műveletét, melléfogni nemigen lehet.  
 
A rakott padlizsán, lánykori nevén muszaka, a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos étele. A régión kívül a legismertebb a görög változat. Az egyik legfinomabb padlizsános étel, bár elkészítése egy kicsit körülményes. A fogás tartalmaz krumplit, paradicsomot, darált húst, padlizsánt, amit besamelmártással öntünk nyakon. A kihívás ennél az ételnél a hosszú előkészület; a krumplit félig megfőzzük, majd karikákra vágjuk. A paradicsomot és a padlizsánt szintén felkarikázzuk, utóbbit egy serpenyőben olívaolajon megsütjük. A darált húst apróra vágott vöröshagymán megpirítjuk, adunk hozzá pirospaprikát és egy kis fahéjat, félkészre pároljuk. Ha mindennel elkészültünk, nekiláthatunk a rétegzésnek; egy tepsi aljára fektetjük a burgonyaszeleteket, rá a húst, majd a padlizsánt és végül a paradicsomot. Az egészet besamel mártással leöntjük, és mehet a sütőbe, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. 
 
A padlizsánkrémnek nagyon sok változata létezik, a most következő recept a cikk írójának konyhájában született, és több teszten is sikeresnek bizonyult; három közepes nagyságú padlizsánt és egy egész fej, olivaolajjal lekent fokhagymát betolunk a sütőbe. Kb. háromnegyed óra alatt teljesen puhára sül, azért néha-néha forgassuk meg őket, hogy minden oldaluk megpiruljon. Ha kész, lehúzzuk a padlizsánok bőrét, és a sült fokhagymát egyszerűen kinyomjuk a héjából. És itt jön a lényeg; a padlizsánt szűrőbe tesszük fél órára, hogy lecsepegjen a leve. Addig egy fél vöröshagymát apró darabokra vágunk, és mozsárban pépesre törjük. Majd a padlizsánt, a fokhagymát, és a hagymapépet egy tálban villával alaposan összedolgozzuk, ha simább krémet szeretnénk, botmixerrel is rásegíthetünk. Sózzuk, borsozzuk, és pirítóssal tálaljuk. 
bj
2014.08.25
|


Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
First Festival Mexicano - ma délután és este. Sörbemutató zene és ételek. Itt ma jó lesz bulizni! #cornjuan #firstfestivalmexicano #mexikó #mexikóisör #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.