Szőlő

Egyre komorodnak a nyárimádók, lassan beköszönt az ősz, és vele együtt a szüret ideje. Mit beköszönt?! Beköszöntött! Az idei csapadékos év nem kedvezett a szőlőtermésnek, valahol már korábban megkezdték a szüretet, Ordacsehiben például már augusztus elején.
Máshol még várják a szőlők megfelelő cukorfokát, de a csapadékos időjárásnak köszönhetően támadnak a betegségek is. Ha a bortermelőknek nem is ez lesz a kedvenc évjáratuk, a mezei szőlőfogyasztóknak nem kell aggódniuk, találnak majd a piacon megfelelő termést, hiszen nagyon is ajánlott a fogyasztása, a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcsök egyike. Szívünk, immunrendszerünk és idegrendszerünk is meghálálja, ha a szezonban megeszünk egy-két fürttel naponta. A tél előtt nagyszerű immunerősítő-kúrát tarthatunk, és még az íze is finom!  

Készíthetünk belőle lekvárt is; érdemes a jellegzetes ízű Othello- vagy Izabella-fajták egyikéből főzni, csodálatos ízkavalkádra számíthatunk a szánkban: két kiló szőlőt leszemezünk, egy lábasban bő másfél órán át forraljuk, majd átpasszírozzuk. A tiszta gyümölcshúshoz kilónként 30 dkg cukrot és 3:1 arányban zselésítőt rakunk, és megint felforraljuk. Pár perc után lehúzzuk a tűzről, és csírátlanított üvegekbe töltjük.  

De nem kell megállnunk a gyümölcs húsánál, ugyanis zamatos ételt készíthetünk a szőlőlevélből is. A legendák szerint már az Olümposz tetején lakó görög istenek kedvenc eledele volt; a görög mitológiában a szőlőlevél szimbolizálta a jólétet, s így az isteni társaság számára tökéletes étel volt. A levélbe csomagolt darálthús (általában rizs társaságában) hihetetlenül omlósra puhul a gőzben, és a levél aromái is átjárják azt. Nem fogunk mellé, ha sertéshúst választunk, de érdemes kísérletezni a darált bárányhússal is, tőlünk délre is így csinálják. Elkészítésénél a leveleket alaposan megmossuk, majd forró vízben 3–5 percig főzzük, hogy kellően meglágyuljanak, utána jöhet bele a rizses darálthús (előfőzött rizzsel) némi fokhagyma és zöldfűszer, pl. kapor kíséretében. Minden levélre egy evőkanállal teszünk, felcsavarjuk, és egy nagyobb lábasban, citromos vízben forraljuk őket 30–40 percig. 
2014.09.02
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.