Tekerjünk a porontyokkal!

Garantáltan élménydús kikapcsolódást jelent egy kellemes hétvégén, ha együtt túrázik a család. A bakancsos kirándulásnál is izgalmasabb lehet, ha nyeregbe pattanunk és kerékpárral fedezünk fel új helyeket. A közös bringázás egészen apró gyerekkel sem ördöngösség, csak tartsunk szem előtt néhány szabályt!
Másképp kell felkészülnünk egy közös családi túrára, ha a gyerek a felnőtt kerékpárján, és megint máshogy, ha saját biciklijével közlekedik. Ha mi magunk szállítunk gyermeket, fontos, hogy biztonságos gyerekülést tegyünk fel a kerékpárra. A csomagtartóra szerelhető ülések nem szűrik ki az út egyenetlenségeit, ráznak, ezért ha lehet, válasszunk inkább olyan ülést, amit a nyeregcsőre rögzíthetünk. Természetes „mellékhatásként” a kellemes ringástól néhány kilométer tekerés után könnyen el is alszanak a gyerekek. Tízezer forinttól már jó minőségű ülést vásárolhatunk. 
 
Az ülés azonban nem helyettesíti a fejvédőt, ahogy a gyakorlást sem. A gyereket szállító szülőnek ugyanis fel kell készülnie arra, hogy magasabbra kerül a kerékpár súlypontja, másképp kanyarodik, másképp reagál a fékezésre a bicikli a plusz súly miatt. „Az ülésben szállított gyerek hiába nem mozog, őt is süti a nap, ezért ne feledkezzünk el a napszemüveg és a napvédő krém használatáról, illetve a rendszeres folyadékpótlásról. Mivel a legtöbb gyerek magától ritkán inna, ezért többször tartsunk pihenőt és minden alkalommal igyunk is egy keveset. Ezt jobban hasznosítja a szervezet, mintha ritkán, de sokat innánk ” – tanácsolja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. 
 
Egy nagyobb gyerek akár a saját bringájával is részt vehet a családi kerekezésen, de ne feledkezzünk el arról, hogy főútvonalon a KRESZ szerint 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat. Mellékúton vagy kerékpárúton haladva is ismerni kell az alapvető közlekedési táblákat, de azt is el kell magyarázni, miért haladunk mindig az út jobb oldalán. „A legjobb, ha két felnőtt kíséri a gyereket, így egyikük elől, a másikuk a gyerek mögött tekerhet. Ha csak egy felnőtt bringázik, ő inkább a gyerek mögött menjen, hogy szemmel tarthassa és szükség esetén segíthessen” – hívja fel a figyelmet a szakember, aki szerint érdemes fokozatosan emelni a biciklivel bejárt távot, nem szabad egyből egy maratoni túrába belevágni. 
 
Lakott területen kívül valamennyi kerékpárosnak, így a 12 évesnél idősebb gyereknek is kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése. Akinek nem tetszik a láthatósági mellény, speciális kerékpáros ruhát válasszon, amibe már gyárilag varrtak fényvisszaverő elemeket. 
 
„Átmeneti megoldások” 
 
Se nem együtt, se nem külön – erre ad megoldást a kerékpáros utánfutó. Leginkább csecsemőket szállítanak a fura, sátras szerkezetben. Aki ilyet használ, fokozottan figyeljen arra, hogy az utánfutó csaknem megkétszerezi a kerékpár hosszát, nagyobb ívben kell fordulni, rizikósabb előzésekbe nem szabad belekezdeni vele. 
 
Nagyobb gyerekekkel túrázva érdemes magunkkal vinni egy néhány ezer forintért beszerezhető összekötő rudat, ami jó szolgálatot tehet, ha elfáradt az apróság. A szülői bringára csatolva nem kell kormányozni, de akár tekerni sem, mégis együtt haladunk előre. Olcsó és praktikus találmány. 
2014.09.10
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.