Szlovén dráma és Reisz Gábor filmje nyerte a miskolci CineFestet

A szlovén Osztályellenség kapta a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, míg a zsűri nagydíját Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyerte el.
A tíznapos fesztivál díjait a szombat esti záróünnepségen adták át Misko,con, a Művészetek Házában. 
 
A Pressburger Imre-díjat elnyerő szlovén alkotást, amely egy középiskolai osztály és új tanáruk konfliktusát ábrázolja, a nemzetközi zsűri indoklásában úgy méltatta: az a szülő-gyermek-tanár hármas hétköznapi viszonyában jelentkező fontos kortárs problémára irányítja rá a néző figyelmét, emellett rámutat arra, hogy bár "egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást". 
 
A miskolci születésű, Oscar-díjas rendező-íróról elnevezett fődíj mellett az Osztályellenség a Nemzetközi Filmklubszövetség (FICC) Don Quijote-díját is elnyerte. Rok Bicek rendező vette át a két elismerést, megköszönve a szervezőknek, hogy lehetőséget adtak egy szlovén alkotásnak, egyúttal a két ország filmeseinek szorosabb együttműködését szorgalmazta. 
 
Reisz Gábornak a kissé elveszett és szerelmi bánattal küzdő, harmincas Áront bemutató, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje - mint elhangzott - eredetisége mellett azért kapta meg az Adolph Zukor-díjat, hogy "ezzel is biztassák a fiatal rendezőket arra: használják a mozi varázserejét, és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy gúnyt űznének belőle". 
 
A kanadai "csodagyerek", az alig 25 éves Xavier Dolan ötödik nagyjátékfilmje, a Cannes-ban is díjazott Mommy nyerte el a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége tagjaiból álló zsűri díját. A nemzetközi ökumenikus zsűri a francia Céline Sciamma Csajkor című filmjét ismerte el különdíjával.  
 
A legjobb kisjátékfilm az izraeli Guy Lichtenstein alkotása, a Születésnapi ajándék lett, amelyben "egy osztrák lány és egy izraeli fiú futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget, és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni".  
 
A miskolci kötődésű művészről elnevezett, a legjobb animációnak járó Dargay Attila-díjat a nemzetközi zsűri a Tehén a tejesbögrémben című japán filmnek ítélte, amiért az költői módon meséli el apa és lánya megható történetét.  
 
A legjobb dokumentumfilmnek a zsűri Halász Glória Dr. Lala című alkotását ítélte.  
 
A záróünnepségen adták át a fesztivál életműdíját Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrnek.  
 
A CineFesten idén osztottak ki először közönségdíjat. Az ingyenes filmfesztivál nézői Patrick Alexander alkotását, a magyar-kolumbiai koprodukcióban forgatott Parador Húngaro című dokumentumfilmet találták a legjobbnak, amely egy Kolumbiában élő magyar férfi és a magyarokhoz vonzódó amerikai rendező kapcsolatát mutatja be. 
 
Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy az immár tizenegy éves fesztivál története "töretlen fejlődés": idén már 205 filmet vetítettek a CineFest tíz napja alatt, emellett biztos, hogy látogatói rekord is született, mert folyamatosan "feszegette a termek kapacitását" a nézők tömege. A fesztiválon, amely vasárnap zárult, Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatták az érdeklődők Miskolcon. A versenyprogramban a 20 nagyjátékfilm mellett 13 dokumentumfilmet, 33 kisjátékfilmet és 19 animációs filmet láthatott a közönség; a versenyprogram és a Kitekintő szekció minden filmje magyarországi premier volt. Mindezek mellett számos kísérőprogramot, így dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínáltak az érdeklődőknek. 
 
(MTI) 
2014.09.22
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
Hajóra száll a Jetlag legénysége, hogy a védjegyükévé vált lírikus elektropoppal rezgessék meg az A38 imbolygó deszkáit.
Filmek a TV-ben
22:40
A tehetség
amerikai filmdráma, 2017
22:55
Az elveszett fiúk
amerikai vígjáték, 1987
22:55
Zsákutca
amerikai-német thriller, 2006
23:00
Érkezés
amerikai sci-fi, 2016
23:00
Halhatatlanok
amerikai akciófilm, 2011
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.