Kedvenc helyek

Nagy Feró és a Beatrice rekordévet zárt

Tavaly ősszel Nagy Feró azt mondta, a 2013-as évhez hasonlóan sikeres évet nem lehet zárni, az idei nyár azonban rácáfolt erre. Hálás a sorsnak, mert kiváló lehetőségeket sodor elé az élet, és olyan emberek veszik körül, akikkel egy irányba tartanak…
…a közönség visszajelzései pedig azt mutatják, szeretik, amit manapság képvisel. És persze a Beatrice frontembere az év hátralévő részében sem pihen. 
 
Októberben is kevés üres hely van a naptáradban. Hogy bírod ezt a túlfeszített tempót? 
 
Tavaly ősszel azt mondtam a Beatrice tagjainak és a háttérben dolgozó munkatársaknak, hogy nagyon szerencsések vagyunk, hiszen olyan sikeres évadot zártunk, hogy az ország legtöbbet koncertező zenekara voltunk. Aztán az idei szezon minden eddigire rácáfolt. Én pedig – bár olykor én is nyűgös voltam, mert megint a turnébuszban találtam magam –, hihetetlenül büszke voltam, hogy ennyi helyre hívnak bennünket. Május elsejétől szinte nem volt szabad hétvégénk, felléptünk Szerbiában, Szlovéniában, Szlovákiában, többször Erdélyben, nem beszélve a megszámlálhatatlan magyarországi nagykoncertről. Összesen több mint 28 ezer kilométert tettünk meg és akkor még nem is említettem, hogy márciusban a londoni magyarokkal is együtt buliztunk. Kérdezted, hogy bírom. Többnyire jól. De erről a srácokat kellene megkérdezni! 
 
Kárpótlás ez azért, amiért a nyolcvanas években nem voltál a rendszer közkedvelt alakja? 
 
Nem mondanám kárpótlásnak, hiszen ami azokban az időkben történt, mindig bennem él majd. Inkább azt mondanám, hogy hálás vagyok, amiért most olyan emberekkel dolgozhatom, akikkel egy irányba tartunk, és a közönség visszajelzései is azt mutatják, szeretik azt, amit manapság képvisel Nagy Feró és a Beatrice. Nekem mindez azért is fontos, mert annak ellenére, hogy a rádiók egyáltalán nem játsszák a dalainkat, a koncerteken az új dalokat is énekli a közönség. A koncertszervezők pedig szívesen hívnak bennünket. 
 
Bántad már meg bármilyen döntésedet? 
 
Az ösztöneimre hallgatva többnyire tudatosan lépek, néha ugyan rossz irányba, de legalább utólag azt mondhatom, bocs, tévedtem. A döntések az ember életében általában kényszerhelyzetekben születnek. Sokan nem tudják nekem megbocsájtani, amiért a kilencvenes évek közepén Csurkához és a MIÉP-hez csatlakoztam. Akkor úgy éreztem, hogy ott lehet a leggyorsabban megreformálni az országot, velük lehet igazságosabb rendet teremteni. Nem gondoltam jól. Ma már amolyan függetlenként próbálom megtalálni a helyem ebben a zűrzavarosnak látszó demokráciában. Megtanultam a leckét: soha nem szabad azt gondolnia az embernek, hogy kizárólag nála az igazság.  
 
Olykor az az érzésem, Nagy Feró mindenhol ott van mostanában, de idővel kiderül, mindig csak a fontos dolgoknál. 
 
Nem szeretek semmi jóból kimaradni! A nyáron nagy őrület volt, amikor egy vödörnyi jeges vízzel öntötték le magukat az emberek jótékonykodás címén. Abban például nem vettem részt, pedig ifjabb Malek Miklós és Vastag Csabi is kihívott erre a feladatra. Senkit nem ítéltem el azért, hogy csatlakozik az akcióhoz, én azonban úgy éreztem, öncélú lenne és úgy segítenék, hogy közben másoknak kárt okozok. Nem baj, ha olykor egy-egy akció felhívja a figyelmet egy olyan területre, amelyre árnyék vetül, de én abban hiszek, hogy segíteni az év bármely szakában, különösebb felhajtás nélkül is lehet, sőt, kell is! 
 
Azt gondolnánk, hogy a nyár után kicsit lassítasz, de ahogy figyelem a híradásokat, a következő néhány hónap sem lesz eseménytelen. 
 
Igazad van, de ez így is van jól! Néhány napja készítettük el a Beatrice hivatalos sajtófotóit, amely nem mindennapi élmény volt számunkra. Budapest felett, egy gyönyörű tetőteraszon, a 360 Barban készültek a képek. Leírhatatlan érzés volt, hogy az egész város a lábunk alatt hevert. Nem tettünk le arról, hogy jövőre új lemezzel rukkolunk elő, most talán több ideje lesz mindannyiunknak új dalokat írni. Decemberben egy zenés akciómesében, A játékkészítőben szerepelek, Rettentő Borodint alakítom majd, aki kellően megosztó karakter ahhoz, hogy igazi kihívást jelentsen. Jövőre pedig ismét István, a király, ráadásul a legendás helyszínen, a Királydombon. Az eredeti gárda lép majd közönség elé, és nagy öröm, hogy én is közöttük lehetek. A Beatrice azonban ősszel sem pihen: október 11-én adjuk az utolsó nagykoncertünket az Oktoberfesten a Városligeti Műjégpályán, onnantól klubkoncerteken találkozhat velünk a nagyközönség. 
 
2014.10.06
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.