Kedvenc helyek

Gájer Bálint neve összeforrt a swinggel

Három évvel ezelőtt még csak egy szűk réteg ismerte Gájer Bálint nevét, azok, akik rendszeresen hallgatták a Group’N’Swing zenéjét. Aztán a TV2-n futó The Voice tehetségkutató műsornak köszönhetően országos ismertséget szerzett, mára pedig neve egyet jelent a hazai swingélet egyik legtehetségesebb alakjával.
Klubkoncertek, jótékonysági akciók, nagyzenekaros estek után október elején régi vágya teljesült, amikor egy napon jelent meg első szólóalbuma, és adott telt házas, nagy sikerű lemezbemutató koncertet. 
 
- Nem tudom, mi lehet fontosabb egy énekesnek manapság: egy szólóalbum, vagy egy önálló előadói est? 
 
- Nem szeretnék különbséget tenni. Kb. fél évvel ezelőtt álmodtam egy nagyot és eldöntöttem, ha már lesz egy saját szólólemezem, akkor azt méltó módon szeretném a nagyközönségnek bemutatni. Akkor már javában zajlottak a stúdiómunkák. Szerettem volna úgy bemutatni ezt a lemezanyagot, hogy a koncert napjától lehessen megvásárolni. Az, hogy ez a születésnapom előtt egy nappal jött össze, felejthetetlen ajándék volt számomra.  
 
- A telt ház azt bizonyítja, a közönség elfogadott, kíváncsi a munkásságodra. 
 
- Nagyon örülök ennek, ráadásul elég sok időt fektettem a koncert kitalálásába, megszervezésébe. Szeretem egy kézben tartani a dolgaimat, a koncert esetében is így volt ez. Szerettem volna egy igényes műsort összetenni, amelyben a zenei hangzás mellett a vizuális élményre is nagy hangsúlyt fektettünk. Odafigyeltem a színpadképre, 11 zenész, hat táncos volt a színpadon. Csak pozitív visszajelzések érkeztek és nagy meglepetést okoztunk, hogy ilyen kitalált műsort tettünk össze. Nagy öröm volt, hogy velem voltak a Group’N’Swing tagjai, akik segítségével kialakult bennem az a zenei stílus, amelyben igazán jól érzem magam. Meghívtam Farkas Gábor Gábrielt, akivel az Orfeum, a pesti mulatóban ismerkedtem meg személyesen, de már előtte is sokra tartottam a munkásságát. Őt olyan előadónak tartom, akitől csak tanulni lehet. 
 
- Az eladási adatokat figyelve pedig az Egyszerű az élet című lemezed a MAHASZ lista harmadik helyén nyitott. Mit érdemes tudni az albumról? 
 
- Erre az eredményre is nagyon büszke vagyok, el sem akartam hinni, amikor megláttam! Összesen 14 dalt kapott rajta helyet, nyolc saját, hat feldolgozás Hevesi Tamástól, Michael Jacksontól, Bruno Marstól, Adele-től és a Maroon5-tól. Fontosnak tartottam, hogy a saját dalok magyar szövegen szólaljanak meg. Több olyan dal is felkerült a lemezre, amelyeket már hallhatott tőlem a közönség a The Voice-ban. Régi vágyam volt, hogy egy professzionális big banddel együtt énekelhessek, végül három dal hangszerelt ebben a stílusban Hámori János. Számos zenei stílus keveredik az albumon: bossanova, swing, jazz, cha-cha-cha, pop. Az volt a célom, hogy a közönség megismerje az igazi énem, miközben különböző zenei stílusokba kalauzolom el őket. Nem tudok róla, hogy jelent volna meg még egy olyan lemez idehaza, amelyen swing és popdalok is helyet kaptak. 
 
- Manapság, az illegális letöltések korában nem öngyilkosság saját lemezt kiadni? 
 
- Már akkor erről álmodoztam, amikor még csak éppen énekelgettem. Nem pénzkereseti lehetőségként tekintettem a saját albumra, hanem olyan kordokumentumot szerettem volna, amely kézzel fogható, amely összegzi azt, éppen hol tartok a karrieremben. Olyan ez nekem, mint a fényképezés. Szeretem, ha a fotók egy-egy korszakból belekerülnek egy fotóalbumba, amit bármikor fel tudok lapozni. 
 
- Menyi idő alatt készült el? 
 
- Áprilisban kezdtük a munkát a Budapest Jazz Orchestrával, még a néhai Mohay Andris is zenél egyes felvételeken. Összesen több mint harminc nagyszerű zenész közreműködött az albumon, ezúton is szeretném nekik megköszönni a munkájukat. Nagy öröm volt, amikor szeptember végén kezembe vehettem az első példányt.  
 
- Most pihensz kicsit, hogy elérted a vágyad? 
 
- Nem vagyok az a típus, és nagy baj lenne, ha elégedetten hátradőlnék. Maximalista ember vagyok és hosszú távra tervezek, így lassan érek el újabb állomásokhoz, de nem vagyok türelmetlen ember. Szerencsére egyre több felkérés érkezik hozzám. Szeretném, ha az Értem jött a nyár és az Elmaradt pillanatok című dalok után az Egyszerű az élet című nótát is egyre több helyen játszanák. Hamarosan elkészül a videoklip is hozzá. Jó lenne vidéken is megismételni a lemezbemutató koncertet, közben készülök az Eurovízióra is egy új, szórakoztató dallal. Október 25-n pedig az Orfeum, a pesti mulatóban lépek fel az önálló estemen, amelyen saját nóták mellett Michael Bublétól is énekelek dalokat. Ezúttal három új szerzeményt is előadok majd, olyanokat, amelyeket korábban az Orfeumban még soha.  
2014.10.22
|


Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.