Valóban ismered a bringás KRESZ-t?

Bármennyire is természetesnek érezzük a kerékpározást, aki közútra teker, egy komoly szabályrendszer, a KRESZ vonatkozik rá. Attól, hogy soha senki nem vizsgáztat le a biciklis szabályokból, még ismerni kell azokat. Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.
Bringa és szesz 
 
Nyár óta a legtöbbször említett KRESZ-változás, hogy a kerékpárral közlekedőt alkoholfogyasztás miatt még főútvonalon sem lehet megbírságolni, ha „kerékpárvezetésre alkalmas” állapotban van. Mivel azonban jelenleg semmi nem határozza meg pontosan, hogy mi alapján állapítják meg az alkalmasságot, továbbra sem ajánljuk a kerékpározást alkoholos állapotban, legfőképp főúton! 
 
Kerékpárút, kerékpársáv, buszsáv, járda 
 
A kerékpárút az úttesttől elválasztott, külön táblával jelzett útszakasz, amin 30 km/h sebességgel haladhatunk, de figyelni kell arra, hogy nem mindig a bringás élvez elsőbbséget! Jusson eszünkbe, hogy nem vagyunk Terminátorok. Élő szövetként tekerünk a fém vázon, de bármely másik jármű erősebb, keményebb és kevésbé sérül, mint a fejünk. Főleg az útkereszteződésekben figyeljünk! 
 
A gyalog- és kerékpárúton csak 20 km/h-val tekerhetünk, gyalogos-kerékpáros zónában viszont csak 10-zel, és kerülgethetjük a sokszor kiszámíthatatlan mozgású gyalogosokat. A KRESZ a közlekedők józan eszére bízta ilyen helyeken a közlekedésszabályozást. 
 
A kerékpársáv az úttestre felfestett terület, amelyet csak kerékpárosok használhatnak, de a többi jármű is igénybe veheti, például kanyarodáskor. Használata kötelező! 
 
A buszsávban akkor bicajozhatunk, ha ezt tábla engedélyezi. Sokszor az úttestre is felfestik az ezt jelző piktogramot. A megállóban lévő buszt azonban nem érdemes kikerülni, hamarosan úgyis utolér és kielőz, csak feleslegesen akadályoznánk. És hát ugye még mindig nem vagyunk Terminátorok...  
 
Ha más lehetőségünk nincs – mert például bontják az utat – a járdán is kerekezhetünk, de csak 10 km/h-val, különösen figyelve a gyalogosokra. Nem ajánljuk, inkább kerüljünk! 
 
Közút 
 
Ha tábla nem tiltja, az úttest jobb oldalán is haladhatunk, de nem szorosan az út szélén! Ott van ugyanis a legtöbb csatornafedél, a parkoló autók közül pedig kiléphet valaki, ezért érdemes a sáv közepe felé húzódni, ahol jobban láthatóak vagyunk. Az úttesten tilos egymás mellett kerekezni! Főútvonalon 12 évnél fiatalabb gyerekek nem kerékpározhatnak, még felnőtt kíséretében sem! 
 
 
 
Tilos, kivéve, ha… 
 
Ahol tiltják, ott nem kerékpározhatunk. Ezenkívül az autópálya, autóút tiltott terület. A behajtani tilos tábla a kerékpárosokra is vonatkozik, kivéve, ha alatta kiegészítő tábla utat enged a bringásoknak. Ahová buszok és taxik behajthatnak, oda a biciklisek is. Tilos a kerékpáron ülve állatot vezetni, a biciklit más járművel vontatni, vagy elengedett kormánnyal haladni. 
 
Elsőbbség 
 
Amennyiben sem lámpa, sem táblák nem szabályozzák az elsőbbségi viszonyokat, a jobbkéz-szabályt kell alkalmazni, vagyis mindig a nekünk jobbról érkezőknek kell elsőbbséget adnunk. 
2014.11.03
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.