Hóban-fagyban kerékpáron

A megszállott bringásokat nem riasztja el a jeges eső vagy a hó. Ha kellően elhivatottak vagyunk, nem kell leszállni a nyeregből a mínuszok beálltával sem, elég, ha alaposan felöltözünk, és van egy télre szánt biciklink.
A téli bringázás első számú szabálya: „Végy egy biciklit, amit nem sajnálsz!” A havas kerékpározás ugyanis különösen megviseli a kétkerekűeket, ezért – ha tehetjük – a csúcsbringánkat zsírozzuk le, tegyük el, és szerezzünk be helyette egy „télálló” darabot. Ha „négy évszakos” biciklit használunk, számítsunk a gyorsabb elhasználódásra. 
 
A kerékpár kötelező tartozéka, de a korai sötétedés miatt különösen fontos, hogy jó lámpák legyenek a biciklin. Akkor is tartsunk magunknál tartalék elemeket, ha csak városon belül kerékpározunk, mert bármikor szükségünk lehet rájuk. Ha kicsit is szeretnénk megóvni ruhánkat, ne sajnáljunk kellően hosszú sárvédőket beszerezni” – figyelmeztet Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. A szakember szerint legalább ennyire fontos, hogy a havas-sáros körülményeknek megfelelő gumit válasszunk a bringánkra. „Egy szélesebb, több mintával rendelkező gumi nagy segítség lehet a csúszós úton. Azzal is javíthatjuk az abroncsok tapadását, ha alacsonyabb légnyomásra fújjuk a kerekeket. Természetesen az extrém igényekhez is találhatunk gumikat. Van olyan gyártó, amelyik ónos esőben, jeges úton is használható szöges gumikat kínál.” 
 
A kerékpár téliesítése mellett a réteges, szélálló, de kellően szellőző öltözék beszerzése a következő feladatunk. Sokan esnek abba a hibába, hogy nem öltöznek fel rendesen, mondván úgyis kimelegednek. Ez igaz, de számolni kell a menetszél hűtő hatásával is. Aki 20 km/h-val teker 0 fokban, az olyan, mintha -10 fokban kerekezne menetszél nélkül. Mínusz 10-nél ugyanez a sebesség már -20 foknak felel meg. 
 
A végtagok melegen tartására nagyon oda kell figyelnünk. A cipőkre húzott kamásli, a kellően meleg kesztyű mellett, a fej és az arc védelmét sem hanyagolhatjuk el. A símaszk, a fülsál sokat javíthat a komfortérzetünkön. A kifejezetten kerékpárosoknak készülő ruházatot úgy alakították ki, hogy elől rövidebb legyen, hátul viszont akár az egész fenékre rálógva takarja, védje a derekat és a veséket. A tökéletes téli kerékpáros ruházat háromrétegű. Az aláöltözet fölé egy középső melegítő réteget és egy szélálló, vízlepergető réteget vegyünk magunkra. 
 
A sebesség helyes megválasztása alapvetően befolyásolja a biztonságunkat. A hidegben kicsit lassabban, nehezebben reagál minden, a féket húzó kezünk és maga a fék is. A csúszósabb úton eleve nagyobb fékúttal kell számolni. Városban kerekezve még jobban figyeljünk a gyalogosokra, akik ilyenkor kevésbé számítanak a kerékpárosokra. 
 
Téli időszakban gyakrabban olajozzuk a láncot, a váltót, rendszeresen ellenőrizzük a fékbetéteket és a fékbowdent. Ha felsózott úton tekertünk, próbáljuk meg utána lemosni és leszárítani a kerékpárunkat, hogy a következő biciklis szezonban is megbízható társunk legyen! 
2014.11.10
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.