A bringa télen akár lehet a lakás éke is

Aki nem olyan elszánt, hogy télen is biciklizzen, vagy egyszerűen csak fázik, jobb, ha gondoskodik a kerékpár téli tárolásáról. Az egyszerűbb műveleteket magunk is elvégezhetjük, de van, amihez már profi szerelő segítségét kell kérni.
A szezon végi nagyszervizt a következő szezon elején fogja meghálálni a bringánk, ezért nem érdemes spórolni a törődéssel. Kevés mosószeres vízzel vagy speciális kerékpártisztítóval a legapróbb részletekig mossuk le a biciklit, majd alaposan töröljük szárazra. A láncot is tisztítsuk meg és olajozzuk be. Eddig még bárki képes eljutni. A szervizelés következő lépéseként a csapágyakat (kormánycsapágy, középcsapágy, kerékcsapágyak) szét kell szedni, kimosni és lezsírozni. Ha ehhez nincs megfelelő szerszámunk és tapasztalatunk, bízzuk a feladatot szakemberre. 
 
Sokan esnek abba a hibába, hogy a tárolásnál nem foglalkoznak a gumikkal, pedig tavasszal komoly bosszúság forrása lehet, ha rögtön egy defekt szerelésével kell kezdenünk. A megtisztított, leszárított gumikat ápolóspray-vel töröljük át, és fújjuk fel, hogy állás közben ne deformálódjon. A városi kerékpárokat általában 3–6 bar közötti nyomásértékre kell beállítani, de ha bizonytalanok vagyunk, a gumi oldalfalán is megtaláljuk a tól-ig értékeket” – mondja Juhász Gyula, a VelenceBike Kerékpáros Kompetencia Központ vezetője. A teleszkópokat évente kell szervizeltetni, de ezzel semmiképp se próbálkozzunk otthon, a szakértelem mellett különleges szerszámok kellenek hozzá. 
 
Tárolás a lakásban 
 
A tárolásra felkészített bringát vigyük egy száraz, fedett, nem túl hideg helyre és takarjuk le. Tavasszal csak le kell róla húzni a ponyvát, és egy gyors átvizsgálás után már nyeregbe is pattanhatunk. 
 
Hőmérséklet és pára szempontjából a legideálisabb, ha a lakásban találunk helyet a biciklinknek. Hogy ne foglaljon sok helyet, akár a falra is tehetjük. Felakaszthatjuk a váznál fogva, de állíthatjuk fali sínbe, vagy kellő belmagasság esetén fregoliszerűen felhúzhatjuk a mennyezetre is. Ma már sokféle designmegoldás létezik a tárolásra. Egy dolgot kerüljünk csak el: a felninél fogva ne akasszuk kampóra, mert eldeformálódhat. Egy ápolt, szépen elhelyezett kerékpár a lakásunk dísze is lehet. 
 
Görgőzés 
 
A testalkatunknak megfelelő a kerékpárt kár pihentetni egész télen, és mi sem satnyulunk el, ha szobabiciklizés helyett a saját bringánkat tekerjük. Hogy lehet ez? Görgőzéssel. Ha van a lakásban egy biciklinyi helyünk, a különleges szerkezetbe rögzítjük a kerékpár hátsó kerekét és már tekerhetünk is. A görgőzéshez speciális gumit érdemes feltenni, amitől halkabb lesz a bicikli, és ne felejtsük el kikötni a hátsó féket! Általában fokozatmentesen állítható a görgők ellenállása. 
 
A legextrémebb görgők valódi kerékpáros szimulátorként működnek. Rugós kialakításuk miatt engedik az oldalirányú mozgást, visszaadják a hegymenet és a lejtő érzését is, a számítógéppel összekötve pedig akár a leghíresebb versenyek szakaszait is modellezhetjük vele. A legújabb görgőket már nem csak országúti, de mountain bike bringákkal is használhatjuk. 
 
2014.11.17
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.