Kedvenc helyek

„Ez a zene maga a pozitív életszemlélet” - Garami Funky Staff

Többségében saját szerzemények szerepelnek a Class FM műsorvezetője, Garami Gábor zenekara, a Garami Funky Staff első nagylemezén. A Péntek éjszaka című albumról, a gyerekkori álmokról, valamint a funky és a mulatós zene közötti párhuzamról is beszélgettünk a dobossal.
Évtizedek óta rádiózol, de azt kevesebben tudják, hogy sokkal régebben zenélsz. Honnan ered ez a szenvedély?  
 
Óvodás koromban kezdett érdekelni a zene, de a többiekkel ellentétben én nem énekes, hanem dobos akartam lenni. Komolyan 15 évesen kezdtem foglalkozni a hangszerrel, és már az első diákmunkámért kapott fizetésből is cintányérokat vettem. A családban egyébként nem én vagyok az egyetlen megszállott. Az öcsém, Balázs basszusgitározik, és közös zenekarban is játszunk. Édesanyám mindvégig támogatta a zenei ambícióimat, és ha tud, akkor a mai napig minden koncertemre eljön.  
 
Több bandában is doboltál, mielőtt megalakult a Garami Funky Staff, amely már a nevében jelzi, hogy mire számíthat a közönség. Mi vonz ebben a zenei stílusban?  
 
Mindig is közel álltak hozzám a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es évek funky-, diszkó- és soulslágerei, ezért a koncerteken eleinte a kedvenc előadóim, például a Kool and the Gang és Chaka Khan dalaival léptünk fel. Ezek a dalok dinamikusak, sodró lendületűek, és árad belőlük a vidámság. Ez a zene maga a pozitív életszemlélet. Pozitív embernek tartom magam, és nagyon jó látni, amikor a koncerteken a vendégek is felszabadulnak, táncra perdülnek, és egy kis időre elfelejtik a gondjaikat.  
 
A funky, soul és a diszkó tipikusan amerikai könnyűzenei műfajok. Szerinted mennyire találták meg nálunk a maguk közönségét?  
 
Magyarországon sokan kedvelik ezeket a műfajokat, mert az embert magával ragadja a ritmus és az életöröm. A rádióban is szívesen hallgatják, a kívánságműsorban is sokszor kérnek tőlem ilyen számokat, mégis úgy érzem, hogy bár van egy masszív rajongótábora, a funky rétegzene.  
 
Ha ilyen szívesen hallgatják az emberek, mégis mi lehet ennek az oka?  
 
Nem is tudom. A közmondás szerint sírva vigad a magyar. Talán van ebben valami. Meglehet… A mulatós zene hihetetlenül népszerű nálunk, és ebben az az érdekes, hogy a funky és a mulatós bizonyos szempontból nagyon hasonlítanak egymásra. A ritmusképletek szinte egyformák, csupán a hangsúlyok kerülnek máshová: a mulatósban a tapsolás 1–3-ra megy, a funky esetében pedig a 2–4 ütemre szoktak tapsolni. Emellett a bpm, vagyis a dalok tempója is szinte egyforma. Ha beteszünk a lejátszóba egy magyar mulatós számot, szinte egy az egyben rá lehet játszani egy klasszikus Earth Wind & Fire-számot. Szóval kis túlzással azt is mondhatnám, hogy a funky az amerikai mulatós zene.  
 
A Garami Funky Staff 2010-ben alakult, de az első nagylemezetek, a Péntek éjszaka csak most jelent meg a Music Fashion Kiadó gondozásában. Miért vártatok ilyen sokáig?  
 
Éveken át csak örömzenéltünk, és feldolgozásokat adtunk elő a kedvenc előadóinktól. Egy idő után viszont felmerült az igény, hogy saját szerzeményekkel is előrukkoljunk hasonló stílusban. Mivel dobos vagyok, és a dobosok egy-két ritka kivételtől eltekintve általában nem énekelnek vagy írnak dalokat, körbevettem magam a legjobb zenészekkel és szerzőkkel, akiktől „garamis” stílusú szerzeményeket kaptam. A Péntek éjszaka című bemutatkozó lemezünkön ilyen saját számok szerepelnek. Ezzel valóra vált a régóta dédelgetett, gyerekkori álmom, hogy legyen egy saját lemezem.  
 
Hogyan választottad ki a zenésztársaidat?  
 
Alapvető volt, hogy szeressék és ismerjék ezeket a műfajokat, és persze legyenek benne hitelesek akár hangszeresek, akár vokalisták. Nagyon sok kiváló énekes van az országban, de egy rockénekesnek nem feltétlenül állna jól, ha funky számokat adna elő, ezért leszűkült a kör. Az igazi megszállottak között keresgéltem, akiknek a vérében csörgedezik a funky. A zenekar tagjai jelenleg Kollányi Zsuzsi (ének), Gyöngyösi Gábor (billentyűk, ének), Csiszár Ferenc (gitár, ének) és Temesi Berci (basszusgitár). Az albumon 15 dal van, amelyek közül négy feldolgozás, a többi pedig vadonatúj saját szerzemény. A dalokban népszerű vendégelőadók is közreműködnek, így Király Viktor, Veres Mónika Nika, Abebe Dániel Bebe, az Animal Cannibals, Oláh Gergő, Gitano Nagy Laci és Shane 54 is. Mivel ők gyakran fellépnek velünk, azt javaslom, hogy aki szereti ezeket a műfajokat, jöjjön el egy Garami Funky Staff koncertre, és hallgasson meg minket élőben is! 
Tölgyi Kriszta
2014.12.15
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.