Kedvenc helyek

Lajkó Félix-Balázs János: Jelszó

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (2)
[ folk ] A világ túlfelén, talán Pekingben talált egymásra a nagyszerű prímás és zongorista. A sztalkerek a 14 közös dal során olyan elzárt területekre engedik be a hallgatót – és egymást –, ami a sajátjuk volt eddig, de számukra is akad bőven meglepetés.
János lassan 10 éve, Félix bő két évtizede muzsikál a publikumnak; együtt egy éve dolgoznak. Közös szándékuk nemes: „szép zenét” szeretnének alkotni. 
 

 
A míves CD-borítót két karcsú nagykócsag (a természetvédelem címermadara) fotója díszíti. 
 
A további kódfejtéstől el is tekinthetünk: a dalcímek hétköznapi tárgyak és természeti jelenségek köré szerveződnek. Hamar eldől, hogy kettejük anyaga: együtt szárnyalás. A címadó dal, a Jelszó során a zenészek fülön fognak és visznek, bele a sűrűjébe. Az angol cím (Password) jobban passzol: haladó, mozgalmas a lemez, akármeddig-akárhányszor hallgatjuk a nagyívű korongot, biztosan találunk benne még felfedezetlen zugot, akár egy vadvízi film kockáin. Az 6. dalként felbukkan az A madárnak, melyet Brasnyó Antallal is játszott már Félix. 
 

 
A füttyös gondtalanság hamar elillan, mikor a Kétség baljós ingoványába ér, a kemény Fal és a Scrabin emlékére írt Jég is távolságot tart. A rokonszenves Falu élettől duzzad, otthonossága Bartók emlékét idézi. A vége felé a Mérleg: a fajsúly jelzője és számvetés is egyben, jelnyelvük eddigi párbeszédeit (zuhanás, időzés, ráeszmélés, dráma) oldja fel pátosszal. 
 
A Junior Prima-díjas Balázs Jánosnak ötödik, Lajkó Félixnek a 13. ez a korong; mely mellett a hegedűművész a Végtelen című, szimfonikusokkal készített, új albumával is ünnepel.
Air
2014.12.05
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.