„Már a forgatás előtt ledobtam hét kilót” - Eddie Redmayne

Alig több mint egy hete Golden Globe-ot kapott, és az is kiderült, hogy Oscarra jelölték, így nem csoda, ha Eddie Redmayne neve egy csapásra ismert lett a nagyvilágban. Ő pedig mindent megtett ezért a tolószékbe kényszerült tudós, Stephen Hawking eljátszásával A mindenség elmélete című filmben.
Stephen Hawking már több mint ötven éve él együtt a betegségével, pedig eleinte kb. két évet ha jósoltak neki. Mit gondolsz, az optimizmusa segített ebben? 
 
Ez részben annak köszönhető, hogy az ő betegsége még az alapból speciális betegségeken belül is különleges fajta. Persze nem becsülném le a pozitív életszemlélet jelentőségét sem, valamint az is fontos, hogy Stephen ugyan a testét nem tudja használni, de rendkívüli mentális életet él. 
 
Biztos voltál abban, hogy akarsz vele személyesen is találkozni a forgatás előtt? 
 
Amikor megkaptam a szerepet, az első gondolatom az volt, hogy mekkora lehetőség elmesélni, milyen élete és háttere volt egy ekkora géniusznak, a második pedig az, hogy milyen fantasztikus volna személyesen is megismerni őt. Persze tudtam, hogy ő lehet a legnagyobb és leghitelesebb kritikusom, viszont ahhoz, hogy tisztában legyek a személyiségével és a karizmájával, meg kellett őt ismernem. 
 
És hogy sikerült a találkozó? 
 
Amikor sor került rá, akkor én már négy hónapja tanulmányoztam az életét. Beszéltem a családtagjaival, elolvastam az összes könyvét és mindent, amit róla írtak, valamint egy rakatnyi specialistával magyaráztattam el magamnak a betegsége részleteit. A végeredménye ennek az lett, hogy Stephen egyfajta idolommá vált. Borzasztóan ideges voltam a találkozáskor. Egyfolytában beszéltem. Stephen ma már a filmben ábrázoltnál is sokkal nehezebben tud mozogni, így a kommunikációja is sokkal hosszadalmasabb, mint ahogy azt a moziban bemutatjuk. Minden válaszára nagyon sokat kell várni, és én azzal töltöttem ki a köztes időt, hogy egyfolytában beszéltem Stephenhez Stephenről. 
 
Ez nem látszik, amikor a tévében látjuk őt… 
 
Igen, mert olyankor mindig előre megkapja a kérdéseket, így előre le tudja írni a válaszokat. A valós idejű kommunikációja mára annyira nehézkes lett, hogy három óra alatt körülbelül nyolc mondatot tudott mondani nekem. Bár a találkozásunk idején nagyrészt csak csendben ült ott, még mindig nagyon karizmatikus az arca. A humora, a karizmája és az egyénisége még mindig ott csillog a szemében, és ez nagyon fontos volt nekem. 
 
Úgy fest, a részletek ábrázolása nagyon fontos volt számodra. 
 
Sok időt töltöttem egy ALS-betegekkel foglalkozó klinikán, ahol magát a betegséget tanulmányoztam. Beszélgettem a páciensekkel és a családtagjaikkal, és pont a kis részletek ragadtak meg bennem. Például az, hogy az ember még ennyire betegen is szereti érezni az ízeket, de ha nem elég kis adagokban kapja őket, könnyen megfulladhat. Például lehet inni pezsgőt, de csak kiskanállal szájba véve. 
 
A film magját Stephen és Jane szerelmének története adja. Ismertétek egymást Felicity Jonesszal a forgatás előtt? 
 
Ismertük egymást, sőt kifejezetten jóban voltunk. Ugyanabban a színházban kezdtük el a színészi karrierünket Londonban, ugyanazon művészeti igazgató, Michael Grandage irányítása alatt. Ő mindkettőnk pályáját lelkesen egyengette. Konkrétan soha nem dolgoztunk együtt, mert ugyanazon szezonon belül különböző darabokban szerepeltünk, de távolról nagy csodálója voltam. Mindig is reméltem, hogy egyszer együtt tudunk majd dolgozni. 
 
Kellett fogynod a szerepért? 
 
A probléma a filmforgatásokkal az, hogy csak a legritkább esetben vesszük fel a jeleneteket kronológiai sorrendben. Ha az ember végignézi Stephen fotóit a különböző évtizedekből, akkor látszik, hogy ha nem is drasztikusan, de mindig egyre vékonyabb lett, és ezt nagyon nehéz volt visszaadni a kamerák előtt. Leginkább a sminkkel, a ruhákkal és a különféle kameraállásokkal operáltunk. Már a forgatás előtt ledobtam hét kilót, és azokban a jelenetekben, amikor Stephen még egészséges, bő ruhákat adtak rám, és nagyon egészségesre sminkelték a bőrszínemet. Később pedig pont arra törekedtünk, hogy egyre vékonyabbnak tűnjek. 
Tulu/UIP-Duna Film
2015.01.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.