Kedvenc helyek

Björk: Vulnicura

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (15)
[ alternative / electro / pop ] Björk irányában csak az tud közönyös lenni, aki elmúlt hatvanéves vagy életét egy űrszondához láncolva érte le. Ergo jó eséllyel még nem hallott a sajátos ábrázatú izlandi művésznőről. Ezt leszámítva pedig jellemzően kétféle álláspont létezik vele kapcsolatban.
Az egyik: egy tökéletesen egyedi és izgalmas énekesnő, akinek minden megmozdulásával majdnem csak forradalmit alkot; a másik: egy magamutogató szerencsétlen, aki a hatalmas művészieskedés közepette nem veszi észre, hogy hazájában az ő hangjától törnek ki a gejzírek. Azt azonban még a legnagyobb kritikusai is készek elismerni, hogy az egykori Sugarcubes-frontasszony munkássága mindennek mondható, csak éppen sablonosnak nem. A Vulnicura már a kilencedik nagylemeze, de a jelek szerint Björk továbbra sem küzd alkotói válsággal. A lemez több szempontból is a Homogenicre hajaz: a nagyrészt vonósokkal és zongorával megtámogatott zenéhez társuló triphopos ütemek az 1997-es albumot idézik, ám jóval korszerűbb formában.  
 
A nyitó Stonemaker máris előrevetíti, mit fogunk hallani az elkövetkezendő egy órában: tömény szépséget, fájdalmat és zaklatottságot - giccsektől mentesen. A totálisan minimálra vett Lionsong akár egy filmbetétdal is lehetne: természetesen egy újabb Lars Von Trier-mozié, melyben a végtagjaitól megfosztott főszereplő a világ tetején várja a Földbe csapódó és mindent eltörlő meteort. Hasonlóan kiváló és művészi a Black Lake is, és ami igazán nagy szó, tízperces hossza ellenére sem fordul unalomba. A lemez második fele viszont kissé ellaposodik, és ezen az Anthony And The Johnsons frontemberével rögzített Atom Dance sem tud változtatni. Ha például a záró Quicksandhez hasonló experimentális dalokból készült volna még néhány, akkor az egyórás játékidő sem tűnne feleslegesen hosszúnak. A Vulnicura azonban ezzel együtt is a Björk-életmű kiemelkedő darabja. 
kirsch
2015.02.05
|


Játék
Az Oscar-díjas Robert Zemeckis rendezésében érkezik ez a merész, varázslatos és időszerű film, amely magával ragadó igaz történetet mesél el egy megtört férfiról, aki rádöbben, hogy a művészi kreativitás képes meggyógyítani a lelken esett sebeket.
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.