Kedvenc helyek

Madonna: Rebel Heart

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (48)
[ dance / pop ] Hogy Madonna pontosan mikor lépett a KISS nyomdokaiba, arról hosszasan lehetne vitatkozni. Arról viszont aligha, hogy Gene Simmonsékhoz hasonlóan már jó ideje brutális extraprofitot termelő zrt.-ként, mintsem művészi értéket közvetítő előadóként üzemel.
A kérdés adott: ugyan, ötven felett mitől kapna vérszemet egy olyan énekesnő, aki munkássága csúcspontját már a kilencvenes években elérte, születésnapi ajándékként pedig Karibi-szigeteket és klónozott dodó madarakat tudna venni szeretteinek? Tény, hogy tizenharmadik nagylemeze jóval kedvezőbb fogadtatásban részesült a kritikusok részéről, mint bármi, ami az előző évtized óta Madonna márkanév alatt napvilágot látott, ettől azonban még nem született újabb Ray Of Light. A Rebel Heart ugyanolyan - profi vegyészmérnökök által kidolgozott - fröccsöntött popproduktum, mint utóbbi néhány elődje, azoknál azonban jóval több szerves elemet tartalmaz. 
 

 
Kapásból ilyen pl. a Living For Love, melyben Alicia Keys mellett egy komplett gospelkórus is vendégeskedik. És bár a Devil Prayhez hasonlóan vajmi kevés újdonságértékkel bír, mégis annyira élő és energikus, hogy képtelenség nem szeretni. Hasonlóan ígéretes és fülbemászó a Ghosttown és a líraian induló Joan Of Arc is, nem is beszélve a lemezt (pontosabban a bónuszdalok nélküli szimpla kiadást) záró Wash All Over Me-ről, mely egymagában többet ér, mint a 2012-es MDNA egésze.
 

 
A szerzemények maradék hányadába azonban a dalszerzői gárdának minden olyan manírt sikerült belesűrítenie, amely a 2010-es évek mainstream popzenéjében kicsit is irritálónak találhatunk. Jó példa erre a buta dance alapokkal, vocoderekkel és Mike Tysonnal súlyosbított Iconic, melyhez hasonló túlpolírozott semmitmodás még bőven akad a lemezen. Az abszolút mélypont pedig nem is lehetne más, mint a Bitch I’m Madonna, melyhez Nicki Minaj úgy kellett, mint a meteor, mely belecsapódik egy árvízkárosult házába.
 

 
A Rebel Heart tehát legjobb esetben is felemásnak mondható: pozitívumai legalább annyira elvitathatatlanok, mint gyötrelmes momentumai. 
Trooper
2015.03.13
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.