Bakancsot fel! Mini túrák márciusra

Igazán profi túrázóknak, lelkes kezdőknek, aktív, folyton menős családoknak és különleges erdei romantikára vágyó pároknak, barátoknak, haveroknak, azoknak, akik már túráznának, és azoknak is, aki még várnak a verőfényes napsütésre.
Azoknak, akik a madarak csicsergéséért mennek túrázni, azoknak akiknek kilométerhiányuk van, és a piknikezés szerelmeseinek is. Íme egy apró lista mindenkinek, aki mostanában kirándulni menne Budapest közelében. 
 
Gellért-hegy 
 
A város legszebb kilátása minden bizonnyal innen látható. Másrészről pedig egy igazi klasszikusról beszélünk. S bár a Gellért-hegyen valószínűleg minden budapesti járt már, de szinte a fejünket tennénk rá, hogy Buda kedvenc dombja egy olyan „örökzöld” program, amit akár egy fáradt vasárnap délután is könnyedén bevállalhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a Gellért-hegy nem csak a Citadellából áll. Például látta már valaki a három kőlovat? 
 
Hármashatárhegy 
 
Gyermekkorunk legszebb kirándulásainak a helyszíne a Rózsadombról könnyed tempóban is alig fél óra alatt megmászható Hármashatárhegy. A túrázók célja errefelé legtöbbször a közeli apró repülőtér, ahol a környék dombocskáin pihenve a fel- és leszálló kis vitorlázógépekben gyönyörködhetünk. Azonban előre szólnunk kell, egy gyönyörű tavaszi napon nagyon könnyű órákra itt ragadni: felhőt bámulni, álmodozni, enni-inni. 
 
Normafa 
 
Újabb megunhatatlan klasszikusba botlottunk, ám a Normafa is örök a budapesti hobbitúrázók rangos toplistáján. Az elmúlt évtizedekben vagy esetleg századokban is ez a kirándulóhely leírhatatlan mennyiségű osztálykirándulás, családi piknik és szerelem tanúja lehetett. És ami pedig még izgalmasabbá teszi ezeket a legendás lejtőket és réteket, az az évtizedek óta itt járó Gyermekvasút és a fogaskerekű. 
 
Zugligeti Libegő 
 
Ha még különlegesebb utazásra vágyunk, mint a nosztalgikus fogaskerekű, vagy az egyenesen elbűvölő egykori Úttörővasút, akkor érdemes kipróbálni a Zugligeti Libegőt. A programot természetesen csak azoknak ajánljuk teljes szívvel, akik nem félnek a magasságtól, ugyanis a libegő szó szerint egy drótkötélpályán himbálódzó fotelszerűség. Az élmény és a valóban varázslatos, madárperspektívájú kilátás miatt azonban mindenképp érdemes kipróbálni ezt az utazási formát is. 
 
Nagy-Kevély 
 
A Kevély megmászását már tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk. A Csillaghegy HÉV-megállótól ez a hármas csúcs ugyanis viszonylag meredek erdei úton közelíthető csak meg, ám az igazán elszántaknak természetesen ez sem lehet akadály. A pilisi útvonalak közül ezt a túrát évente több százan választják hétvégi programnak. A Nagy-Kevély, azaz a legfölső csúcs pedig külön jutalmat tartogat a kirándulóknak: fent ugyanis nem csak páratlan panoráma várja az érkezőket, hanem egy különös sziklaképződmény, a Teve-szikla is, amiről útikönyvekben izgalmasabbál izgalmasabb legendákat olvashatunk. 
 
Garancsi-tó 
 
Ugyancsak a Pilis egyik kedvenc pihenőhelye a Piliscsaba és Tinnye között félúton található tavacska, ahol egykor az Üvegtigris című filmet forgatták. A rajongók nagy örömére pedig a film miatt kultikussá vált kis büfét is a parton hagyták, úgyhogy talán nem túlzás azt mondani, hogy a hely egyfajta filmfanatikus zarándokhellyé vált az évek alatt. Bakancslistára vele! 
 
KO
2015.03.16
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.