Bernhardi-ügy

Budapest, Örkény István Színház, november 29. 19:00
Huszonnégy év után kerül ismét színpadra Arthur Schnitzler színműve a Bernhardi-ügy, most az Örkény István Színházban. Hazánkban először a Vígszínház mutatta be a drámát 1991-ben. Akkor Gábor Miklós, játszotta a professzor szerepét.
Az osztrák író, Schnitzler 1912-ben írta meg a színművet. Ám a bécsi cenzúra azonnal betiltotta. Magyarországon több teátrum is bemutatott Schnitzler-művet, sőt filmes élete is van a drámaírónak. Kubrick az Álmok éjszakája alapján forgatta a Tágra zárt szemek című mozit. Az Örkényben most Acher Tamás rendezésében és Mácsai Pál főszereplésével kerül színre a mű. 
 
A remek szereposztáson túl egy rendkívül izgalmas vitadrámát ígér a rendező. Az író jól ismerte ezt a világot, amelyet bemutat, édesapja orvosprofesszor volt, ahogy ő is gyógyító lett. 
 
A történet egy bécsi klinikán játszódik, amelynek az igazgatója, Bernhardi professzor, aki nem engedi a papnak, hogy a haldokló lánynak feladja az utolsó kenetet. Nem akarja, hogy a lány tudja: percei vannak hátra, rövidesen meg is hal. A professzor morális döntést hoz, ám ez később politikai ügyé válik. Mi is ez a Bernhardi-ügy? A hatalom fitogtatása? Koncepciós per? 
2015.03.25
|


Játék
Woody Allen legújabb, az ’50-es években játszódó filmjében négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen Coney Island nyüzsgő vidámparkjában.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.